Mahathir: Peralihan Kuasa Selepas Sidang Kemuncak APEC | Malaysia News

Mahathir: Peralihan Kuasa selepas Sidang Kemuncak APEC

Mahathir: Peralihan Kuasa selepas Sidang Kemuncak APEC

Perdana Menteri Mahathir Mohamad berjanji untuk memberi kuasa kepada penggantinya, Anwar Ibrahim walaupun dakwaan kes seksual baru terhadapnya.

Bagaimanapun, Mahathir berkata beliau tidak akan menyerah sebelum sidang kemuncak negara-negara Kerjasama Ekonomi Asia-Pasifik (APEC) di mana Malaysia akan menjadi tuan rumah pada November 2020. Tun Mahathir juga membayangkan bahawa peralihan baru boleh berlaku selepas itu.

“Saya berjanji untuk menyerahkannya dan saya akan menyimpannya. Saya fikir perubahan segera sebelum Sidang Kemuncak APEC hanya akan campur tangan, “katanya dalam interview dengan Reuters pada hari Selasa (10/12) semalam.

“Sejauh yang saya tahu, saya akan turun dan saya akan menyerahkan penyampai kuasa kepadanya (Anwar), jika orang tidak menginginkannya, itulah urusan mereka, tetapi saya akan menunaikan janji saya tanpa mengira apa-apa tuduhan,” tambahnya.

Apabila ditanya sama ada penyerahan itu boleh dilakukan pada Disember 2020, Mahathir juga berkata: “Kami akan melihat apabila waktunya tiba,”.

Mahathir secara menghairankan dipilih sebagai Ketua Kerajaan pada tahun 2018, sementara pada masa yang sama parti politiknya diketuai oleh Parti Keadilan Rakyat (PKR) yang diketuai oleh Anwar Ibrahim.

Walaupun Mahathir berjanji untuk menyerahkan kuasa kepada Anwar, keraguan mula membesar atas hasratnya apabila beliau berkata lebih banyak masa diperlukan untuk menjauhkan negara yang pertama dari masalah itu.

(The Star)

Facebook Comments

About The Author

Leave a Reply