Posisi Penyerahan Pemindahan Masalah Said Dr. M Kepada Anwar Ibrahim | Malaysia News

Posisi Penyerahan Pemindahan Masalah Said Dr. M kepada Anwar Ibrahim

Posisi Penyerahan Pemindahan Masalah Said Dr. M kepada Anwar Ibrahim

Kuala Lumpur – Tun Dr Mahathir Mohamad berkata beliau akan menunaikan janjinya untuk melantik Presiden PKR sebagai penggantinya. Walaupun baru-baru ini dakwaan tentang gangguan seksual sekali lagi menyerangnya.

Walau bagaimanapun, Dr M tidak akan berputus asa sebelum Sidang Kemuncak Kerjasama Ekonomi Asia-Pasifik (APEC) di Kuala Lumpur pada November tahun depan, tetapi mungkin berbuat demikian kemudian.

“Saya berjanji untuk melepaskan kuasa dan saya akan menerimanya, tetapi saya fikir perubahan akan dibuat sebelum Sidang Kemuncak APEC akan terganggu,” katanya pada Rabu (11/12).

“Setakat yang saya tahu, saya menarik dan menyerahkan kuasa kepadanya. Sekiranya orang tidak mahu, itu adalah perkara mereka, tetapi saya akan menyimpan kata-kata saya. Tidak kira apa cajnya. Saya berjanji, saya akan janjikan janji saya, “katanya.

“Kami akan tunggu dan melihat pada waktunya,” kata Mahathir ketika ditanya sama ada peralihan akan berlaku pada Disember 2020.

Menurut perjanjian di Pakatan Harapan, Mahathir akan melantik Anwar sebagai penggantinya.

Baru-baru ini, seorang lelaki, Muhammad Yusoff Rawther, mendakwa telah didera secara seksual oleh Anwar tetapi Ahli Parlimen Port Dickson menafikannya dan memfailkan laporan polis.

Muhammad Yusoff juga mengemukakan laporan polis mengenai tuduhan yang sama dan disoal siasat ke Bukit Aman selama dua hari berturut-turut.

Facebook Comments

About The Author

Leave a Reply