Pelakon Darth Vader David Prowse Dalam Filem Star Wars Pertama Meninggal Dunia | Malaysia News

Pelakon Darth Vader David Prowse dalam Filem Star Wars Pertama Meninggal Dunia

Pelakon Darth Vader David Prowse dalam Filem Star Wars Pertama Meninggal Dunia

Kuala Lumpur, MTN – David Prowse, tokoh di sebalik topeng ikonik dan jubah Darth Vader dalam filem Star Wars pertama, meninggal dunia di pangkuan Pencipta. Dia meninggal pada usia 85 pada hari ahad (29/11).

Kematian bintang Star Wars: Episode IV – Harapan Baru dilaporkan oleh agensinya, Bowington Management, melalui Twitter, Ahad (29/11/2020) dan juga disahkan kepada The Hollywood Reporter.

“Dengan hati dan kesedihan yang berat menyinggung perasaan kami dan berjuta-juta peminat lain di seluruh dunia, kami mengumumkan bahawa pelanggan kami DAVE PROWSE M.B.E. telah meninggal dunia pada usia 85 tahun,” membaca pernyataan takziah yang diumumkan oleh Bowington Management.

Juara angkat berat menjadi pelakon lakonan Dart Vader, tokoh di sebalik topeng hitam ikonik salah satu penjahat paling terkenal. Tetapi dia bukan lelaki di belakang suara tanda tangan Darth Vader.

Pada tahun 2000, Prowse diberi penghormatan oleh Ratu Elizabeth atas peranannya dalam amal dan keselamatan jalan raya setelah berkempen lama sebagai watak bernama Green Cross Code Man yang mempromosikan keselamatan pejalan kaki.

 

[maulia]

Facebook Comments

About The Author

Leave a Reply