Presiden PAS Berjumpa Tun M, Takiyuddin: "Kami Belum Terima Tawaran | Malaysia News

Presiden PAS Berjumpa Tun M, Takiyuddin: “Kami Belum Terima Tawaran

Kuala Lumpur, MTN – Setiausaha Agung PAS, Takiyuddin Hassan menolak spekulasi penglibatan PAS dalam penglibatan kerajaan PH selepas pengedaran gambar Presiden PAS Abdul Hadi Awang dan Ketua Menteri Terengganu, Dr. Ahmad Samsuri Mokhtar beberapa ketika dahulu.

“Ini bergantung kepada tawaran itu, setakat ini kami tidak menerima (tawaran) daripada kerajaan. Apabila ia menyangkut kerajaan persekutuan, ini bermakna kerajaan adalah PH, bukan PM (perdana menteri),” katanya.

“Ini satu lagi cerita jika anda (pemberita) mengatakan bahawa anda telah dijemput oleh Perdana Menteri untuk menyertai kerajaan persekutuan … Itu tidak berlaku, itu persepsi orang ramai,” katanya.

Sementara itu Abdul Hadi menafikan dakwaan bahawa beliau telah mengemukakan permintaan untuk menyertai kerajaan PH pada mesyuarat itu, bukannya membincangkan “urusan negeri” oleh kerajaan PAS.

“Kami tidak mengganggu apa-apa lagi dan kami tidak berhasrat memasuki PH,” kata Abdul Hadi.

Untuk rekod, ini bukan pertemuan pertama Hadi dan Samsuri dengan Mahathir selepas kemenangan PH pada pilihan raya umum ke-14.

Apabila ditanya oleh pemberita sama ada PAS telah menerima jemputan daripada Mahathir, Takiyuddin berkata ia adalah “tidak rasmi.”

Ketika ditanya apakah ini bermakna jemputan rasmi, Takiyuiddin menjawab:

“Secara formal (secara rasmi), kami telah menyatakan secara terbuka bahawa parti kami akan bekerjasama dan menyokong Mahathir sebagai perdana menteri sehingga tamat tempohnya,” katanya.

PAS kini bekerjasama dengan BN melalui Muafakat Kebangsaan yang ditandatangani September lalu.

Facebook Comments