Saham Merosot 10%, Margin Intel Merosot Ketika Pelanggan Beralih Ke Cip Yang Lebih Murah | Malaysia News

Saham Merosot 10%, Margin Intel Merosot Ketika Pelanggan Beralih ke Cip yang Lebih Murah

Saham Merosot 10%, Margin Intel Merosot Ketika Pelanggan Beralih ke Cip yang Lebih Murah

MTN – Intel Corp INTC.O pada hari Khamis melaporkan bahawa margin jatuh pada suku terakhir ketika pengguna membeli komputer riba yang lebih murah dan perniagaan yang dilanda wabak dan pemerintah mengurangkan perbelanjaan pusat data, berita yang menurunkan sahamnya 10%.

Intel, penyedia cip pemproses yang dominan untuk PC dan pusat data, telah menghadapi masalah kelewatan pembuatan. Pada bulan Julai, ia mengatakan bahawa teknologi pembuatan chip generasi akan datang adalah enam bulan di belakang jadual.

Penjualan cip berkembang pesat, tetapi pelanggan mahukan cip dengan harga lebih rendah daripada penawaran berprestasi tinggi yang lebih tinggi dari Intel, sehingga menurunkan margin kasar keseluruhan.

Pandemik ini telah memberi Intel peningkatan dalam bentuk atau peningkatan penjualan komputer riba ketika pekerja dan pelajar bekerja dan belajar dari rumah. Penjualan dalam kumpulan PCnya adalah $ 9.8 bilion, mengalahkan penganalisis menganggarkan $ 9.09 bilion, menurut FactSet.

Tetapi Intel menjual jumlah cip yang kurang menguntungkan dalam perniagaan PCnya, menjadikan margin operasi turun kepada 36% pada suku ketiga daripada 44% pada tahun sebelumnya.

“Anda melihat pergeseran permintaan dari desktop dan PC perusahaan kelas atas ke komputer pengguna dan pendidikan peringkat permulaan,” kata Ketua Pegawai Kewangan George Davis kepada Reuters dalam wawancara. “Walaupun volumnya bagus, (harga jual rata-rata) Anda turun, sehingga mempengaruhi margin kasar anda sedikit.”

Davis mengatakan dinamik yang serupa melanda perniagaan pusat data, di mana perbelanjaan oleh kerajaan dan pelanggan perniagaan merosot 47% setelah dua suku pertumbuhan dan margin operasi turun dari 49% menjadi 32%. Pendapatan dari perniagaan pusat data Intel turun 7% menjadi $ 5.9 bilion pada suku yang dilaporkan berbanding penganalisis sebanyak $ 6.21 bilion, menurut FactSet.

Walaupun pelanggan pengkomputeran awan dan pengendali rangkaian 5G membantu menebus beberapa kekurangan, cip tersebut berharga lebih rendah, kata Davis.

“Masalah utama bagi Intel yang bergerak ke tahun 2021 adalah tekanan margin kasar dan kemerosotan kedudukan kepemimpinannya yang lebih jauh kerana kelewatan peta jalan prosesnya,” kata KinNgai Chan, penganalisis Summit Insights Group.

Intel menghadapi cabaran daripada pesaing seperti Advanced Micro Devices Inc AMD.O dan Nvidia Corp NVDA.O . Pesaing tersebut menggunakan pengeluar luar dan telah memanfaatkan kesengsaraan Intel untuk memperoleh bahagian pasaran di kedua-dua pusat data dan PC, dengan AMD khususnya mencapai bahagian pasaran tertinggi sejak 2013 awal tahun ini.

Intel, bagaimanapun, mengatakan sebuah kilang cip 10-nanometer di Arizona telah mencapai kapasiti pengeluaran penuh dan sekarang ia menjangkakan akan menghantar 30% jumlah produk 10nm lebih tinggi pada tahun 2020 berbanding jangkaan Januari.

Tidak termasuk item, ia memperoleh $ 1,11 sesaham, sesuai dengan anggaran, menurut data IBES dari Refinitiv.

Syarikat itu mengatakan bahawa ia menjangkakan pendapatan suku keempat sekitar $ 17.4 bilion, sementara penganalisis menjangkakan pendapatan sebanyak $ 17.36 bilion.

Awal minggu ini, Intel mengatakan akan menjual perniagaan cip memori komoditi yang kehilangan wang kepada SK Hynix 000660.KS Korea dalam kesepakatan tunai bernilai $ 9 bilion, dengan Intel bergantung pada unit cip memori yang lebih maju dan menggunakan wang tunai untuk melabur dalam produk lain.

Syarikat itu juga mengatakan telah memulakan program pembelian semula saham bernilai $ 10 bilion pada bulan Ogos.

“Sahamnya diperdagangkan pada pendapatan 10 kali ganda dan kelihatan murah,” kata Patrick Moorhead, penganalisis utama Moor Insights & Strategy.

Facebook Comments

About The Author

Leave a Reply