Siapa Yusoff Rawther? | Malaysia News

Siapa Yusoff Rawther?

Siapa Yusoff Rawther?

Nama Muhammad Yusoff Rawther tidak asing dengan kontroversi. Belia menganggur berusia 26 tahun mempunyai sejarah disiplin, penagihan dadah dan penipuan.

Yusoff telah membuat tuduhan terdahulu terhadap pembantah Anwar

 • Yusoff Rawther pertama kali muncul dalam media awal tahun ini apabila dia membuat tuduhan terhadap dua pembela Anwar Ibrahim.
 • Yusoff mendakwa bahawa setiausaha politik kepada Anwar, Farhash Wafa Salvador telah menimbulkan kecederaan kepadanya dengan menumbuknya berulang kali di pejabat Anwar di Bukit Gasing di sini pada bulan Mei. Dia juga mendakwa bahawa Tunku Nashrul, setiausaha akhbar Anwar mendakwa dia menuduh dia mempunyai ketagihan dadah dan menafikan bahawa serangan itu berlaku.
 • Tidak ada apa-apa mengenai apa yang dipanggil seksual oleh Anwar Ibrahim muncul sehingga Disember tahun ini, hanya beberapa hari sebelum Kongres Kebangsaan PKR berlangsung di Melaka.


Yusoff mempunyai sejarah isu disiplin

 • Menurut sumber di dalam pejabat Anwar, Yusoff mempunyai masalah disiplin dan ketagihan dadah. Yusoff juga dituduh mencuri kad kredit ahli kakitangan lain tanpa pengetahuannya dan menggunakannya untuk urus niaga bernilai RM10,000.


Yusoff berbohong mengenai ijazah universitinya

 • Dia juga menyalahgambarkan dirinya dalam resumenya dengan menyatakan bahawa dia telah lulus dalam bidang kewangan dan perakaunan di Kozminski University, Warsaw ketika sebenarnya dia tidak pernah menyelesaikan gelarnya.
 • Ini lebih disokong oleh bapa saudara Yusoff, Mohideen Abdul Kadir, yang menyifatkan Yusoff sebagai “seorang lelaki muda dengan ego yang melampau yang tidak menamatkan kursus universitinya.”
 • Dia juga dipercayai sedang menganggur tanpa sumber yang boleh dipercayai pendapatan.


Yusoff adalah pro-Israel dan telah menerbitkan pandangannya terhadap Malaysia

 • Simpatisan Yusoff Rawther harus sedar bahawa Yusoff secara terbuka pro-Israel telah menulis artikel kontroversial berjudul “Satu rakyat Malaysia, berdiri bersama Israel “pada tahun 2017. Dalam artikel itu dia mendakwa Malaysia telah menyumbangkan besarnya imej Israel di pentas antarabangsa dan arena politik Malaysia membuat penggabungan rejim terhadap Israel, sebuah syarikat optimum yang menguntungkan, dan melakukannya melalui beberapa jalan.
 • Ini termasuk membenarkan media yang berat sebelah terhadap Israel melalui tajuk-tajuk yang salah yang sentiasa memecah-belahkan mangsa Israel dan sentiasa menggambarkan Israel sebagai penyerang dan juga menggunakan bahasa-bahasa yang samar-samar secara gramatikal apabila melaporkan mengenai konflik Israel-Palestin.
 • (http://www.israelnationalnews.com/Articles/Article.aspx/21449)

 

Yusoff menganggur dan menggunakan seorang peguam yang berkaitan dengan Mahathir

 • Penggunaan peguam Tun Mahathir, Datuk Mohamed Haniff Khatri juga menimbulkan kening kerana hubungan dengan PM dan juga bagaimana seorang pemuda yang menganggur mampu bayar seorang peguam terkemuka.


Ayah Yusoff juga mempunyai sejarah penipuan

 • Bapa Yusoff, Muhammed Ali Mohd Idris, juga mempunyai sejarah penipuan yang telah didakwa di dua Mahkamah Sesyen berasingan dengan tiga pertuduhan melakukan penipuan berjumlah RM271,000 secara tunai dan cek antara 1990 dan 1992.
 • Adalah juga aneh bahawa keluarga Yusoff tidak menyedari kejadian yang dikatakan melibatkan Anwar Ibrahim, yang didakwa berlaku pada 2 Oktober tahun lepas. Ini adalah ketika Anwar sibuk berkempen untuk pilihan raya kecil Port Dickson.


Soalan-soalan mengenai Skandal Rapi Yusoff

 1. Kenapa ujian pengesan polygraph atau bohong yang digunakan oleh polis pada Yusoff Rawther apabila kebolehpercayaan ujian sedemikian sangat kontroversial?
  – Kenapakah ia tidak digunakan pada Haziq Abdullah Abdul Aziz yang menuduh Azmin Ali dalam video seks?
 2. Kenapa tidak Azmin disoal oleh polis sedangkan Anwar? Polis juga melawat rumah Anwar, rumah Timbalan Perdana Menteri. Siapa yang memberi arahan untuk berbuat demikian?
 3. Bagaimana seorang remaja yang menganggur dapat bayar seorang peguam terkemuka yang dikaitkan dengan Tun M? Apakah motifnya?
Facebook Comments

About The Author

1 thought on “Siapa Yusoff Rawther?

Leave a Reply