Untuk Membayar Hutang, Kerajaan Akan Menjual Saham Petronas | Malaysia News

Untuk Membayar Hutang, Kerajaan Akan Menjual Saham Petronas

Untuk Membayar Hutang, Kerajaan Akan Menjual Saham Petronas

Kuala Lumpur – Untuk mengumpul dana dan membayar hutang kerajaan, Perdana Menteri Dr Mahathir Mohamad berkata kerajaan sedang menimbang menjual saham Petronas kepada negara pengeluar minyak dan gas di Malaysia.

Menurut Dr. M bahawa melalui kaedah ini akan membolehkan negara-negara seperti Sabah dan Sarawak mempunyai kuasa ke atas pengurusan Petronas.

“Ia sepenuhnya dimiliki oleh kerajaan, terpulang kepada kerajaan untuk menjual saham secara persendirian daripada di pasaran, ke negara-negara seperti Sabah dan Sarawak,” katanya dipetik oleh Reuters pada Rabu (11/12).

“Petronas adalah sebuah syarikat yang sangat besar, ia juga bergantung pada berapa banyak (negara-negara) boleh membayar,” katanya.

Perairan Sarawak dan Sabah di Laut China Selatan mempunyai rizab minyak dan gas yang paling banyak di Malaysia. Beliau berkata kerajaan boleh mengurangkan kepentingan yang didaftarkan dalam unit Petronas.

“Apa yang kita perlukan ialah mengurangkan penglibatan kita, jumlah faedah yang kita ada, untuk mengumpul dana untuk Malaysia,” katanya.

Facebook Comments

About The Author

Leave a Reply