Wan Azizah: Harapan Mungkin Menyebut Anwar Sebagai Calon PM | Malaysia News

Wan Azizah: Harapan Mungkin Menyebut Anwar Sebagai calon PM

Wan Azizah: Harapan Mungkin Menyebut Anwar Sebagai calon PM

Kuala Lumpur, MTN – Kemunculan semula oleh pembangkang persekutuan Pakatan Harapan selepas kejatuhan baru-baru ini kemungkinan besar akan melihat presiden PKR, Anwar Ibrahim dinamakan sebagai calon gabungan perdana menteri.

Bekas timbalan perdana menteri Dr Wan Azizah Wan Ismail dalam temu bual dengan Bloomberg berkata suaminya kemungkinan akan menjadi calon Perdana Menteri Harapan, bukan melantik bekas Perdana Menteri Dr Mahathir Mohamad untuk pusingan ketiga di pejabat.

“Saya akan mengadakan pertemuan, dan saya fikir mungkin ia akan menjadi Anwar,” kata Wan Azizah.

Memandangkan pergantian peristiwa baru-baru ini, Wan Azizah berkata Harapan akan bersedia untuk sebarang keadaan, termasuk kemungkinan menghadapi pilihan raya.

“Kami perlu menunggu dan melihat bagaimana keadaan akan berlaku.

“Kerana segala-galanya kelihatan tidak menentu, begitu tidak selamat, begitu rapuh,” kata Wan Azizah, sambil menambah bahawa dia tidak mempunyai harapan yang tinggi untuk kerajaan Perikatan Nasional baru yang diketuai oleh Perdana Menteri Muhyiddin Yassin.

Spekulasi mengenai masa depan Anwar sebagai pengganti Mahathir telah bertambah pada bulan-bulan yang membawa kepada kejatuhan Harapan, dengan puak dalam PKR yang dipimpin oleh bekas timbalan presidennya Mohamed Azmin Ali – yang akhirnya meninggalkan dan menyokong pakatan baru Perikatan Nasional – telah menentang gagasan kuasa serahkan.

Wan Azizah (di atas) dalam temu bual itu berkata, mereka adalah orang yang “merasa tidak mempunyai cukup” yang menyumbang kepada kejatuhannya.

“Mereka merasakan mereka lebih mahukan dan saya fikir mereka telah membawa kami ke bawah,” katanya.

Ditanya apakah dia akan terbuka untuk menerima orang-orang yang telah berpaling dari Harapan, dia dilaporkan berkata: “Pengkhianatan agak sukar untuk diterima dalam apa jua keadaan. Pengkhianatan masih lagi pengkhianatan.”

Mahathir telah menunjukkan beberapa kali bahawa dia akan memenuhi janji untuk meletak jawatan dan memberi laluan kepada Anwar pada November, sementara penyokong MP Port Dickson menggesa tarikh akhir Mei atau dua tahun sejak pilihan raya umum ke-14 yang lalu.

Dengan perkembangan terbaru, Harapan telah menunjukkan bahawa penggubal undang-undang mereka akan mencabar pelantikan Muhyiddin di parlimen melalui undi tidak percaya.[mk]

Facebook Comments

About The Author

Leave a Reply