WHO Puji Malaysia Untuk Urus Dan Kawal Penyebaran Virus Korona | Malaysia News

WHO Puji Malaysia Untuk Urus dan Kawal Penyebaran Virus Korona

WHO Puji Malaysia Untuk Urus dan Kawal Penyebaran Virus Korona

Kuala Lumpur, MTN – Pegawai Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) memuji Malaysia untuk menguruskan dan mengawal penyebaran jangkitan virus korona 2019 (2019-nCoV).

Wakil WHO untuk Malaysia, Brunei Darussalam dan Singapura, Dr. Lo Ying-Ru berkata bahawa kerajaan Malaysia berpengalaman dalam menyiasat kes itu dan berkongsi perkembangan terbaru bukan sahaja dengan WHO tetapi dengan orang ramai.

“Kami (WHO dan orang awam) boleh melihat semua maklumat, dan ia dikeluarkan dengan cepat di media sosial dan laman web Kementerian Kesihatan, jadi saya fikir mereka melakukannya dengan baik,” katanya.

“WHO juga terus berhubung dan berkongsi maklumat (dengan pihak berkuasa Malaysia), seperti garis panduan terkini … yang mereka minta (garis panduan untuk menangani virus korona) dan menggunakannya. (Keseluruhan) mereka sangat bersedia, berani dan rajin, “katanya.

Hari ini, Menteri Kesihatan Datuk Seri Dzulkefly Ahmad mengesahkan dua kes coronavirus baru dari Malaysia yang dibawa pulang dari bandar Wuhan, China, yang terjejas teruk oleh wabak koronavirus.

Pengumuman terkini telah membuat 12 kes jangkitan coronavirus di Malaysia.

Sementara itu, Dr Lo menasihati rakyat Malaysia yang menderita gejala pernafasan seperti batuk, bersin, atau sesak nafas untuk segera mendapatkan nasihat perubatan.

“(Orang yang mempunyai gejala ini) juga perlu mendedahkan sejarah perjalanan mereka untuk membolehkan pihak berkuasa perubatan menentukan sama ada anda berisiko melalui ujian diagnostik.

“Tetapi saya fikir apa yang lebih penting adalah untuk mengingatkan semua orang bahawa mereka boleh melakukan sesuatu untuk mencegah jangkitan virus ini seperti mencuci tangan dan memakai topeng,” katanya.

Facebook Comments

About The Author

Leave a Reply