MPOCC: Kerajaan Membina Sistem Permohonan Trace MSPO | Malaysia News

MPOCC: Kerajaan Membina Sistem Permohonan Trace MSPO

MPOCC: Kerajaan Membina Sistem Permohonan Trace MSPO

Kuala Lumpur, MTN – Lembaga Pensijilan Minyak Sawit Malaysia (MPOCC) berkata, kerajaan cuba menerbitkan peta konsesi minyak sawit dalam pencapaian awam yang menjadi keutamaan dalam mempromosikan ketelusan dalam industri minyak sawit negara.

Untuk tujuan ini, MPOCC, sebuah badan pensijilan kelestarian minyak kelapa sawit di bawah Kementerian Industri Utama, telah membangunkan sistem aplikasi Trace MSPO yang dapat mengesan sumber minyak kelapa sawit sepanjang rantaian nilai dan dilancarkan pada pertengahan November 2019.

Menurut majlis itu, Malaysia akan dapat membangun dan mengendalikan skim pensijilan minyak kelapa sawit yang diiktiraf di peringkat antarabangsa menggunakan aplikasi itu.

“Jejak MSPO lebih komprehensif dan komprehensif dari segi mengenal pasti lokasi ladang minyak dan kemudahan pemprosesan kelapa sawit lestari di Malaysia,” katanya pada Ahad (12/15).

“MPOCC berhasrat untuk mencapai 100% daya maju minyak kelapa sawit dengan pengesahan Minyak Sawit Lestari Malaysia (MSPO) ke peringkat pertanian nasional menjelang 2025,” katanya.

Lembaga persijilan percaya bahawa membangunkan gudang data MSPO Trace, seperti GeoRSPO, akan memberikan pengguna dan pengimport antarabangsa keyakinan dalam usaha mereka untuk memastikan ketelusan dan ketelusan dalam rantaian bekalan.

Usaha ini adalah penting untuk meyakinkan masyarakat antarabangsa bahawa minyak sawit yang dihasilkan oleh Malaysia dijamin dari segi kelestarian dan kualiti, khususnya dalam menangani tuduhan yang menghubungkan produk kelapa sawit dengan penebangan hutan, penerokaan tenaga kerja, pelanggaran hak adat dan sebagainya.

MPOCC berkata MSPO Trace boleh diakses secara umum dan boleh dimuat turun dari platform Apps Store dan Google Play.

Menurut majlis, pada 30 November tahun ini, lebih daripada 3.5 juta hektar atau 60 peratus kawasan medan minyak telah menerima pensijilan MSPO. Pensijilan ini meliputi petani kecil dengan 652,000 hektar tanah pertanian dan 1,678 ladang dengan jumlah 2.89 juta hektar.

Sejumlah 152 kilang kelapa sawit dan 46 kilang penapisan juga telah menerima pensijilan Persijilan Rantaian Bekalan MSPO (SCCS).

Sementara itu, MPOCC juga mengalu-alukan usaha Sekretariat Meja Bulat mengenai Minyak Sawit Berkekalan (RSPO) yang telah menerbitkan peta konsesi kelapa sawitnya untuk Semenanjung Malaysia dan Sarawak melalui aplikasi peta interaktifnya, GeoRSPO.

“Langkah MSPO dan inisiatif GeoRSPO akan membantu negara dalam mempromosikan ketelusan dalam pemetaan medan minyak sawit negara bagi memastikan kemapanan industri minyak sawit dan akauntabiliti sejagat semua pemegang industri minyak sawit,” jelasnya.

Facebook Comments

About The Author

Leave a Reply