Kes Yusoff Rawther, PAS: Semua Ini Memfitnah Anwar Dan Usahanya Untuk Menjadi PM Ke-8 | Malaysia News

Kes Yusoff Rawther, PAS: Semua ini Memfitnah Anwar dan Usahanya Untuk Menjadi PM ke-8

Kes Yusoff Rawther, PAS: Semua ini Memfitnah Anwar dan Usahanya Untuk Menjadi PM ke-8

Kuala Lumpur, MTN – Pengarah Pilihan Raya PAS Selangor Roslan Shahir Mohd Shahir mencadangkan agar Anwar Ibrahim menjalani ujian poligraf selepas Muhammed Yusoff Rawther menyelesaikan ujian poligraf di ibu pejabat polis di Bukit Aman, Kuala Lumpur atas dakwaan pelanggaran seksual yang melibatkan presiden PKR.

Seperti yang dikatakan Roslan di Harakahdaily bahawa ujian polygraph mengenai Anwar mesti dilakukan untuk membuktikan kredibiliti MP Port Dickson yang akan maju sebagai perdana menteri.

“Moga Anwar juga mampu melakukan ujian polygraph yang sama. Sekarang Anwar akan menjadi PM (Perdana Menteri) dan bukan lagi ahli pembangkang tetapi mengetuai parti pemerintah. Tentunya tiada siapa yang berani menggunakannya, “katanya pada Rabu (12/18).

“Sekiranya semua ini memfitnah Anwar dan usahanya untuk menyerahkan impiannya menjadi PM ke-8 maka Anwar mesti berani untuk lulus peperiksaan ini untuk keadilan! Tidak ada sebab lagi kerana rakyat Malaysia perlu tahu kredibiliti PM masa depan mereka, “katanya.

Semalam, peguam Muhammed Yusoff, Mohamed Haniff Khatri Abdulla, berkata ia terpulang kepada Anwar dan polis sama ada presiden PKR harus menjalankan ujian polygraph.

Anwar pergi ke Bukit Aman pada hari Khamis untuk memberi keterangan.

Sementara itu, Roslan menegaskan bahawa Muhammed Yusoff “ikhlas” bekerjasama dengan polis untuk membantu siasatan.

“Kenyataan itu dirakamkan dua kali oleh pihak polis. Kes Muhammed Yusoff Rawther dibawa ke Bukit Aman semalam.

“Buat masa ini secara sukarela menjalani ujian bohong atau pengesan berbohong, yang merupakan alat kawalan pakar yang dapat mengesan sama ada seseorang berbohong atau tidak dan fakta-fakta itu dicatatkan,” katanya.

Semalam, Muhammed Yusoff menjalani ujian bermula pada pukul 4:30 petang dan selesai pada jam 8:30 malam.

Pada 9 Disember, Muhammed Yusoff memberi taklimat lapan jam kepada Bahagian Jenayah Pendakwa Bukit Aman (D5).

Dia kemudian kembali ke Bukit Aman pada hari berikutnya untuk meneruskan kesaksian selama tiga jam mengenai Ikrar Kesetiaan (SD) dan laporan polis yang dibuat di Sentul IPD pada 7 Disember lalu mengenai rogol yang dikatakan berlaku.

Kes ini sedang disiasat di bawah Seksyen 354 Kanun Jenayah dan Seksyen 223 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998.

Facebook Comments

About The Author

Leave a Reply