Analis: Politik Negara Di Tahun 2020 Akan Mengalami Pelbagai Era Cabaran | Malaysia News

Analis: Politik Negara di Tahun 2020 Akan mengalami Pelbagai Era Cabaran

Analis: Politik Negara di Tahun 2020 Akan mengalami Pelbagai Era Cabaran

Shah Alam, MTN – Langkah ke arah perubahan akhir tahun akan datang. Malah setahun yang sangat dijangkakan sejak Tun Dr Mahathir Mohamad mula melancarkan Wawasan 2020 pada 1 Mei 1991.

Tetapi selepas kembali ke penggal kedua sebagai Perdana Menteri, Dr. Mahathir pada Mei menetapkan sasaran baru untuk Malaysia menjadi negara maju dan teladan.

Antaranya ialah Wawasan Komanwel 2030 (WKB 2030). WKB 2030 adalah rangka kerajaan di bawah pentadbiran Pakatan Harapan (PH) untuk tempoh 2021 hingga 2030.

Walau bagaimanapun, sebelum permulaan WKB 2030 adalah pasti bahawa kita berharap bahawa 2020 akan memberi harapan baru dan mengurangkan tekanan politik selain menjangka kejutan dalam arena politik.

Penganalisis politik dari Universiti Putra Malaysia (UPM), Dr. Syed Agil Syed Alsagoff, berkata politik negeri pada tahun 2020 akan menghadapi pelbagai cabaran.

Beliau berkata ini disebabkan oleh pergolakan dalaman parti politik yang bergabung dengan PH serta parti pembangkang di negara ini.

“Salah satu cabaran yang dijangka dihadapi oleh persekitaran politik pada tahun 2020 adalah masalah peralihan kepada kepimpinan tertinggi negara. Apa yang Mahathir menunggu adalah strategi untuk memastikan peralihan kepimpinan dapat dilaksanakan secara efektif,” katanya seperti dikutip oleh Sinar Harian, yang ditulis Rabu (18 / 12).

“Ini untuk memenuhi matlamat penyelesaian pengurusan politik negara sebelum mesyuarat Kerjasama Ekonomi Asia Pasifik (APEC) tahun depan,” katanya.

Beliau berkata sejajar dengan hujung Rancangan Malaysia Ke-11 (2016-2020), beliau juga akan melihat pencapaian sosio-ekonomi negara sebelum beralih kepada Rancangan Malaysia ke-12.

Oleh itu, keseimbangan politik berdasarkan rancangan strategik kerajaan PH mestilah berada di dalam parti kerajaan PH.

Beliau berkata ini termasuk mengurangkan dan meningkatkan masalah polemik antara pihak-pihak dalam kerajaan untuk meningkatkan kesedaran awam dan pelabur mengenai kestabilan negara.

“Cabaran utama yang dihadapi oleh parti politik terletak pada kemampuan pimpinan parti untuk menangani dilema yang timbul dari masalah perpaduan partai, masalah ekonomi nasional dan masa depan politik negara.

“Situasi ini sangat bergantung kepada perjanjian kerjasama politik antara parti politik gabungan di PH dan pembangkang,” katanya.

Menurutnya, polemik mengenai peralihan kepimpinan Perdana Menteri dilihat sebagai tekanan kepada parti politik untuk merancang dan memperbaiki masalah ini.

Facebook Comments

About The Author

Leave a Reply