Demi Kepentingan Melayu, Mohamad Hasan: Jangan Tergesa Menerima 'Lamaran' | Malaysia News

Demi Kepentingan Melayu, Mohamad Hasan: Jangan Tergesa Menerima ‘Lamaran’

Demi Kepentingan Melayu, Mohamad Hasan: Jangan Tergesa Menerima ‘Lamaran’

Kuala Lumpur, MTN – Naib Presiden UMNO, Datuk Seri Mohamad Hasan meminta pemimpin parti itu tidak gembira dan tergesa-gesa menerima ‘lamaran’ untuk mengukuhkan kepentingan politik Melayu.

“Jika itu benar demi Islam dan untuk tujuan mengukuhkan kepentingan negara, maka wajarlah cadangan itu dipertimbangkan,” katanya.

Atas sebab ini, beliau berkata, setiap cadangan untuk UMNO akan menunjukkan bahawa parti itu diingini dan dianggap masih berpengaruh. Walau bagaimanapun, Mohammad Hasan berkata, pemohon mesti jelas dalam objektifnya.

“Bagi kita yang memohon, janganlah kita terlalu gembira. Jangan teruja juga. Jangan terburu-buru kerana anda mempunyai dua mata. Pesona kadang-kadang sangat berbahaya, “katanya.

Mohamad mengulas kenyataan anggota lembaga tertinggi UMNO, Datuk Lokman Noor Adam, bahawa Presiden UMNO, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi, berkata parti itu sedang mempertimbangkan untuk bekerjasama dengan Tun Dr Mahathir Mohamad untuk menjaga Muafakat Kebangsaan dan menyelesaikan tugas Bosku.

Mengulas lanjut, Ahli Majlis Perundangan Serantau juga mengatakan bahawa apa jua masalahnya, matlamat pemohon mestilah jelas, serta aspirasi dan tindakan dan lebih penting lagi, dalam politik kita tidak boleh melupakan apa yang ‘perjuangan’ itu.

“Adakah objektif cadangan ikhlas dan strategik untuk kepentingan negara, agama dan parti? Adakah ia akan memberi manfaat kepada parti Melayu dan negara dalam jangka panjang? “Ia juga berbahaya bagi UMNO dan orang Melayu jika mereka tidak melakukannya,” katanya.

“Sekiranya cadangan itu ditolak, kedudukan dan kepentingan orang Melayu akan menjadi lebih teruk dan jika ia dilaksanakan, bagaimanakah cara operasi? Bagaimana rancangan ini dilaksanakan untuk memaksimumkan kebaikan untuk parti dan orang Melayu?” Dia bertanya.

Semua ini, katanya, perlu disempurnakan secara mendalam dan tidak tergesa-gesa.

“Jadilah bijak dalam perhitungan kami. Kita mesti ingat. Sesuatu yang kelihatan dan bunyi terlalu baik, boleh menjadi sebaliknya. terlalu baik untuk menjadi kenyataan adalah waspada berjaga-jaga yang benar-benar matang dan turun ke bumi, “katanya.

“Cadangan saya ialah kami membawa cadangan kepada pelbagai peringkat perbincangan parti. Bincangkannya. Bincangkannya. Jauh, jujur, “tambahnya.

Menurutnya, penting bagi parti untuk tidak terperangkap dalam permainan politik parti-parti tertentu dan UMNO tidak berpecah hanya kerana mereka terlalu cepat menerima cadangan-cadangan yang masih samar-samar dan penuh tanda tanya.

“Walaupun anda mahu menarik rambut anda dari tepung, ia tidak akan merebak, anda tidak akan merosakkan rambut anda sama sekali, jangan hanya mendengar guruh di langit. Takut, mengejar kerana anda tidak dapat membawa objek jatuh.

Ingat, itu sering terjadi. Itu sebabnya dia memerintahkan kami untuk alasan. Semoga Allah SWT memberikan bimbingan dan menunjukkan cara terbaik bagi UMNO dan orang Melayu, Insyaallah, “katanya.

Facebook Comments

About The Author

Leave a Reply