Mahathir Mesti Bertanggungjawab Dalam Kemerosotan Ekonomi Malaysia | Malaysia News

Mahathir Mesti Bertanggungjawab dalam Kemerosotan Ekonomi Malaysia

Mahathir Mesti Bertanggungjawab dalam Kemerosotan Ekonomi Malaysia

Kuala Lumpur, MTN – Bank Negara Malaysia (BNM) mengumumkan angka Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) 2019 jatuh kepada 4.3 peratus. Angka itu, yang menurun dengan ketara daripada pertumbuhan 2018 (4.7 peratus), juga merupakan angka terendah KDNK Malaysia dalam tempoh 10 tahun yang lalu.

BNM turut mengesahkan kelembapan ekonomi berikutan perubahan permintaan (Disruption) dalam sektor komoditi dan penguatkuasaan perubahan dasar cukai ke atas penggunaan (SST). Gangguan komoditi menjejaskan eksport komoditi Malaysia, sementara SST mengubah tingkahlaku penggunaan awam.

Perlu diingat, kedua-duanya adalah kesan POLISI MAHATHIR. Gangguan komoditi adalah disebabkan oleh sikap Mahathir yang melampau dalam hubungan politik antarabangsa (Kashmir Comment), sementara SST menyebabkan pengguna mengurangkan penggunaan barang pembelian mereka.

Mahathir perlu bertanggungjawab terhadap dua dasar ini. Kerana, jika Mahathir lebih bijak, kemelesetan ekonomi di Malaysia pasti tidak akan berlaku.

Dalam konteks gangguan komoditi, ini tidak bermakna jika hubungan dengan India bertambah baik. Sikap angkuh Mahathir membuat masyarakat India antarabangsa membenci Mahathir dan memboikot import minyak sawit dari Malaysia.

Apatah lagi, hingga akhir Januari 2020 (berdasarkan kaji selidik) majoriti kaum India tidak suka pada Mahathir. Dan tentunya ini adalah petanda buruk bagi pembangunan eksport komoditi Malaysia pada masa akan datang.

Dasar SST juga sekiranya ia tidak berubah dengan segera, ini selamanya akan memberi impak negatif terhadap penggunaan dan ekonomi Malaysia.

Tetapi lebih daripada itu, kedua-dua dasar menunjukkan bahawa Mahathir salah dalam mengambil dasar ekonomi. Dan tentunya beliau perlu bertanggungjawab untuk itu.

Pertumbuhan ekonomi yang rendah ini juga harus menjadi momentum untuk menuntut agar Mahathir segera turun dari kerusi Perdana Menteri. Kerana untuk Pakatan Harapan, masa untuk memenuhi dan membuktikan janji-janji kempen hanya berbaki sedikit waktu.

@RaheemArshavin

Facebook Comments

About The Author

Leave a Reply