Pakatan Harapan Mesti Bincangkan 'Gajah Di Gerai Politik' Malaysia | Malaysia News

Pakatan Harapan Mesti Bincangkan ‘Gajah di Gerai Politik’ Malaysia

pakatan harapan

Pakatan Harapan Mesti Bincangkan ‘Gajah di Gerai Politik’ Malaysia

Kuala Lumpur, MTN – Gajah di dalam bilik politik Malaysia kini menjadi Pakatan Nasional.

Terdapat ceramah kuat bahawa kerajaan baru sedang dalam proses dan melibatkan hampir semua parti dan ahli parlimen kecuali DAP, Datuk Seri Anwar Ibrahim dan ahli parlimen yang setia kepada presiden PKR, dan Datuk Seri Najib Razak dan anggota parlimen yang bersekutu dengan bekas perdana menteri.

Plot seperti menggantikan kerajaan Pakatan Harapan (PH) jelas wujud, tetapi ada ahli politik yang mengabaikan gajah di dalam bilik. Atau mungkin, mereka menafikan.

Mereka mendakwa bahawa kerajaan PH stabil dan mengecam laporan Pakatan Kebangsaan, menyebutnya “berita palsu”.

Walau bagaimanapun, sehari kemudian, ahli politik yang sama mengakui bahawa Pakatan Nasional adalah “bahaya yang jelas dan terkini” yang membolehkan PAS dan Barisan Nasional menggantikan PH.

Dengan mengatakan bahawa laporan tersebut adalah berita bohong dan kemudian mengarahkan arah keesokan harinya, bukanlah ahli politik itu sendiri yang menjual berita palsu?

Beberapa kritikan ini – dalam amnesia terpilih mereka – telah memilih The Star dan Sin Chew Daily untuk menulis tentang Pakatan Kebangsaan.

Mereka mengabaikan hakikat bahawa wartawan dari kedua-dua kumpulan media hanya melakukan kerja mereka, iaitu melaporkan apa yang berlaku di atas tanah.

Mereka tidak menghiraukan fakta bahawa The Star dan Sin Chew Daily melakukan apa yang dilakukan oleh organisasi berita lain, dan tugas mereka untuk menulis tentang Tentera Darat Nasional. Bagaimanapun, pengkritik yang sama diam mengenai organisasi berita lain walaupun mereka melaporkan masalah yang sama.

Mereka mengabaikan hakikat bahawa sesetengah ahli politik PH mengakui bahawa terdapat rancangan Pakatan Kebangsaan untuk menggulingkan gabungan pemerintah.

Ahli politik ini juga menyalahkan semua orang – termasuk Umno dan PAS – kerana cuba menurunkan PH. Mereka tidak menyalahkan “musuh” yang mereka tidur di selimut yang dipanggil PH.

Bagaimanakah Umno (39 MP) dan PAS (18 MP) mengurangkan PH apabila mereka hanya mempunyai 57 MP, yang tidak mencukupi untuk membentuk kerajaan minoriti?

Jika empat parti PH – PKR (50 MP), DAP (42 MP), Parti Orang Asli Malaysia (26 MP) dan Amanah (11 MP) – dan sekutunya Parti Warisan Sabah (sembilan MP) – tidak mempunyai salah seorang daripada 138 Ahli Parlimen bermimpi kerajaan Pakatan Rakyat, ahli politik ini tidak perlu risau bahawa gabungan pemerintah akan jatuh.

Jika ada “bahaya yang jelas dan sekarang” bahawa PH akan jatuh, maka ahli politik ini mesti mengemukakan isu ini dengan rakan-rakannya dan menyusun ahli-ahli politik yang tidak sopan yang berfikir tidur dengan musuh.

Bahaya PH yang mengancam “jelas dan sekarang” timbul dari ketidakpastian masalah yang berkaitan dengan peralihan kuasa Perdana Menteri.

Belum ada tarikh yang ditetapkan untuk ini berlaku walaupun ada janji bahawa Pengerusi Bersatu Tun Mahathir Mohamad akan menyerahkan jawatan Perdana Menteri kepada Anwar.

Seperti yang ditulis oleh Sin Chew Daily dalam komen dalam mempertahankan diri dari tuduhan menulis berita palsu, “Bahaya itu jelas dan kini datang dari dalam Pakatan Harapan, bukan pengulas, media, PAS atau Umno.”

Bukannya membanting di The Star dan Sin Chew Daily, ahli politik ini perlu memanggil mesyuarat lembaga presiden PH dan memuktamadkan tarikh peralihan sekali dan untuk semua.

Tetapi setakat ini belum. Mungkin, mereka takut bahawa gajah di dalam bilik akan menginjak mereka.

Facebook Comments

About The Author

Leave a Reply