Veteran DAP: Sesetengah Orang Merancang 'Konspirasi Dan Plot' | Malaysia News

Veteran DAP: Sesetengah Orang Merancang ‘Konspirasi dan Plot’

Kuala Lumpur, MTN – Ketua veteran DAP, Lim Kit Siang percaya bahawa sesetengah orang sedang merancang “konspirasi dan plot” dan mereka mahu melancarkan “torpedo” ke arah PH sebelum pemimpin parti menduduki puncak pada 21 Februari.

Lim berkata pasukan anti-PH berharap “sesuatu yang besar” dapat memusnahkan gabungan itu sebelum mesyuarat presiden akan datang Jumaat depan.

“Ini adalah konspirasi dari pembangkang dan konspirasi untuk melancarkan torpedo kepada kerajaan PH sebelum pilihan raya umum ke-15 telah menyalahtafsirkan watak dan komitmen para pemimpin kerajaan untuk mentakrifkan dasar negara dalam membina kapasiti masyarakat dan meningkatkan empat tamadun utama yang bertemu,” katanya. .

“Di sini untuk menjadikan dunia kelas dunia, dengan itu mengakhiri trajektori Malaysia menjadi negara kleptokrat, kejam dan gagal,” katanya.

Selain itu, Lim juga berkata berkaitan dengan kenyataan PKR Anwar Ibrahim mengenai plot yang didakwa cuba mengganggu pemindahan kuasa antara anggota Parlimen Port Dicson dan Perdana Menteri Dr Mahathir Mohamad.

Anwar berkata rancangan itu melibatkan Ahli Parlimen PAS, Umno, dan beberapa ahli PKR, partinya sendiri.

Bagaimanapun, Anwar berkata Mahathir bukan sebahagian daripada rancangan untuk menggagalkan rancangan peralihan kuasa.

Menurut Anwar, spekulasi tentang peralihan itu akan “diselesaikan” ketika presiden PH bertemu Jumaat depan.

Upaya untuk menghalang pemindahan kuasa mula-mula diumumkan oleh Laporan Sarawak yang mendakwa bahawa sejumlah besar Ahli Parlimen telah menandatangani perjanjian (SD) untuk menyokong Mahathir untuk kekal sebagai perdana menteri sehingga parlimen dibubarkan.

Berikutan laporan Sarawak, diikuti dengan kenyataan bekas anggota Umno Lokman Noor Adam bahawa presiden parti, Dr. Ahmad Zahid Hamidi, juga meminta sokongan di kalangan pemimpin partinya untuk menyokong Mahathir.

PAS juga berjanji untuk memobilisasi amanah Mahathir untuk berkhidmat di pejabat penuh pada 9 Mac di Dewan Rakyat.

Lim berkata PH komited untuk membetulkan kesilapan lalu oleh kerajaan untuk memperbaiki kehidupan rakyat Malaysia.

“Kami komited untuk mencapai pemulihan dalam semua aspek kehidupan di Malaysia untuk mencapai matlamat untuk melihat negara bertaraf dunia yang bersatu, harmoni, adil, demokratik, progresif dan makmur.

“Marilah bersama-sama membuat sidang Parlimen ini sebagai pertemuan yang paling penting – bukan sahaja dalam sejarah pemerintahan PH berusia 22 tahun, tetapi juga dalam sejarah negara – dengan melaksanakan banyak PH menjanjikan Malaysia baru pada pilihan raya umum ke-14, “katanya.

Facebook Comments
Share on:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •