Syahredzan: Parti Pembangkang Gunakan Medsos Untuk Tunjukan PH Didominasi Cina | Malaysia News

Syahredzan: Parti Pembangkang Gunakan Medsos Untuk Tunjukan PH Didominasi Cina

Syahredzan: Parti Pembangkang Gunakan Medsos Untuk Tunjukan PH Didominasi Cina

Kuala Lumpur, MTN – Setiausaha Politik Tanjung Puteri, Syahredzan Johan berkata parti-parti pembangkang, terutama Umno, kini menggunakan media sosial untuk menunjukkan bahawa kerajaan PH didominasi oleh China.

“Dengan banyak pemimpin kini menghadapi banyak kes rasuah, mereka memerlukan mesej yang mudah – tetapi berkesan – untuk menyerang kerajaan PH,” katanya.

Di samping itu, menurut Syahredzan, jika BN gagal memperoleh mandat untuk menjadi kerajaan pada tahun 2018, gabungan itu memerlukan naratif khas – sebagai pembangkang – untuk menyerang kerajaan PH.

“Oleh itu, dengan PAS sebagai rakan kongsi mereka, mereka bergantung pada (kononnya) mesej bahawa kerajaan ini dikuasai atau dikuasai oleh China. Sudah tentu apa yang mereka katakan tidak benar sama sekali,” katanya.

Untuk ambil perhatian bahawa BN telah gagal untuk mentadbir buat kali pertama sejak kemerdekaan dengan PH memenangi kerusi di Dewan Rakyat. Sejak itu, kebanyakan parti telah meninggalkan gabungan itu.

Dalam menghadapi pembangkang di peringkat utama buat kali pertama, BN – khususnya Umno – telah bekerjasama dengan PAS menerusi Muafakat Kebangsaan. MCA dan MIC secara tidak langsung berkaitan dengan parti pemerintah di Kelantan dan Terengganu.

Di antara banyak masalah pembangkang yang dimainkan dalam menyerang PH adalah gabungan yang dikuasai oleh “parti cauvinis Cina” yang merujuk kepada DAP. Tetapi menolak PH.

Facebook Comments

About The Author

Leave a Reply