WHO: Dua Antidepresan Covid-19 Siap Dalam Tiga Minggu | Malaysia News

WHO: Dua Antidepresan Covid-19 Siap dalam Tiga Minggu

WHO: Dua Antidepresan Covid-19 Siap dalam Tiga Minggu

Kuala Lumpur, MTN – Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) mendedahkan hasil awal percubaan pada dua antidepresan covid-19 yang berpotensi siap dalam tempoh tiga minggu akan datang.

Kedua-dua jenis ubat ini dikesan oleh WHO dalam usaha untuk mempercepat pencarian penawar, yang melibatkan ujian klinikal yang memerlukan pembiayaan.

“Kami sedang menunggu keputusan dua ujian klinikal terapi yang diprioritaskan oleh Rancangan Pembangunan R & D WHO,” kata Ketua Pengarah WHO, Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus di ibu pejabat WHO di Geneva.

“Satu menggabungkan dua ubat untuk HIV – lopinavir dan ritonavir – dan yang lain sedang diuji untuk antivirals yang dikenali sebagai remediatif antiviral,” katanya.

Tedros sebelum ini mengumumkan bahawa vaksin baru untuk Covid-19 dapat diselesaikan dalam masa 18 bulan, tetapi menegaskan ia adalah untuk persediaan jangka panjang.

Ujian ini dipercepat menggunakan ubat-ubatan sedia ada yang telah lulus ujian keselamatan manusia dan dengan itu memerlukan sedikit ujian tambahan.

Setakat ini, tiada ubat untuk Covid-19, yang pertama dikesan di Wuhan, China lewat tahun lepas.

Penyakit itu telah menjangkiti 75,748 orang dan menewaskan 2,129 daripada mereka, dengan jangkitan terbaru yang dikesan di Iran semalam.

Facebook Comments

About The Author

Leave a Reply