Akademik: Mahathir Mahu Mengelakkan Tugasnya | Malaysia News

Akademik: Mahathir Mahu Mengelakkan Tugasnya

Akademik: Mahathir Mahu Mengelakkan Tugasnya

Kuala Lumpur, MTN – Pakar akademik Universiti Malaya Prof. Awang Azman Awang Pawi berkata apa yang disampaikan oleh Perdana Menteri Dr Mahathir adalah cubaan untuk mengelakkan penyerahan jawatannya kepada Ahli Parlimen Port Dickson.

Malah, Awang Azman juga mengatakan bahawa kenyataan Dr Mahathir sangat berbeza daripada kenyataan Dr Wan Azizah Wan Ismail.

“Kenyataan seperti itu dikeluarkan yang akan membuatkan penyokong Anwar melihat peluang Dr Mahathir untuk memenuhi janji pemisahannya kerana kenyataan itu kelihatan kurang jelas dan tidak langsung,” katanya.

“Mahathir sebagai PM bukanlah keputusan pembangkang tetapi diambil oleh PH. “Orang dari undi PH adalah sokongan dari PH dan bukan PAS atau sekutunya selain PH,” katanya.

Menurut pensyarah, jika keputusan dibuat di Dewan Perwakilan, dia harus mendapat dukungan mayoritas walaupun beberapa orang dilihat secara terbuka menyerang Anwar.

“Kepentingan PH mesti membincangkan kepentingan dan masalah individu. Walaupun individu mungkin tidak bersetuju, adalah wajar untuk berfikir bahawa kerusi yang mereka hadiri adalah harta dan mandat mereka yang memenangi PH, “katanya.

Sebagai contoh, “PAS dan sekutu mereka tidak terlibat dalam memberikan kemenangan PH, bukannya cuba membahagikan PH untuk memudahkan PAS memenangi pilihan raya akan datang,” kata Awang Azman.

Facebook Comments

About The Author

Leave a Reply