AMK Selangor Gesa Majlis PH Tetapkan Tarikh Peralihan Kerusi PM | Malaysia News
April 9, 2020

AMK Selangor Gesa Majlis PH Tetapkan Tarikh Peralihan Kerusi PM

Shah Alam, MTN – Angkatan Muda Keadilan (AMK) Negeri Selangor menggesa Presiden Majlis Pakatan Harapan untuk segera menetapkan tarikh tertentu untuk peralihan kerusi Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad dengan Presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Menurut Pengarah Komunikasi AMK Negara Selangor, Mohd Khairool Ngadon bahawa AMK Selangor menuntut agar Majlis PH Presiden menetapkan tarikh tertentu untuk menghapuskan pejabat Perdana Menteri.

“Selangor AMK mahu menetapkan tarikh tertentu untuk menghapuskan Perdana Menteri Dr Mahathir dan Datuk Seri Anwar Ibrahim,” katanya.

“Datuk Seri Anwar dan Majlis Presiden PH pastinya akan dapat menentukan tarikh peletakan jawatan kerana ada usaha pihak tertentu dari dalam dan luar untuk mewujudkan gejolak politik,” katanya.

Di samping itu, Mohd Khairool berkata pada mesyuarat Majlis Kepimpinan AMK Selangor semalam, keputusan sebulat suara itu juga bercanggah dengan cadangan untuk menswastakan Hutan Simpan Langat Utara.

Beliau berkata ini kerana hutan merupakan kawasan terpenting kedua gambut dan bakau di Selangor selepas Hutan Simpan Raja Musa.

Beliau berkata struktur gambut menjadikan Hutan Simpan Langat Utara sebagai kawasan tadahan air bawah tanah yang penting.

“Hutan Simpan Langat Utara juga merupakan tempat perlindungan hidupan liar untuk penduduk asli, berjumlah sekitar 4,000. “Oleh itu, AMK Selangor menggesa Kerajaan Negeri di bawah kepimpinan Datuk Seri Amirudin Shari untuk menolak cadangan penamatan, dengan itu memperluaskan perintah kepada Tuan Yang Terutama Sultan Selangor,” katanya.

“Pada majlis perasmian sesi ke-14 Dewan Undangan Negeri Selangor yang diadakan semalam, bahawa tadahan air dan rizab hutan di Selangor mestilah dikekalkan dan dikekalkan dengan baik supaya bekalan air di Selangor akan mencukupi dan tidak terjejas pada masa akan datang,” katanya.

Share on:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •