Mahathir: Rakyat Perlu Menurunkan Pemimpin Yang Buruk | Malaysia News
September 25, 2023

Mahathir: Rakyat Perlu Menurunkan Pemimpin yang Buruk

Mahathir: Rakyat Perlu Menurunkan Pemimpin yang Buruk

Kuala Lumpur, MTN – Perdana Menteri Mahathir Mohamad berkata tidak ada jaminan bahawa dasar yang baik akan kekal selama-lamanya jika pemimpin atau kerajaan berubah.

Pada pendapatnya walaupun orang mempunyai tanggungjawab untuk menurunkan pemimpin yang telah melaksanakan dasar buruk.

“Apabila saya membuat keputusan untuk meletak jawatan pada tahun 2002, saya percaya bahawa semua rancangan akan berjaya dan akan berterusan supaya kita dapat mencapai Wawasan 2020 dan menjadi negara maju,” katanya.

“Bagaimanapun, selepas saya meletak jawatan, apa yang saya lihat berubah dalam dasar kerana pemimpin baru mahu memperkenalkan cara baru mereka sendiri,” katanya.

Bukan sahaja Tun M juga mengatakan bahawa kejayaan sesebuah negara bergantung kepada rakyatnya, nilai dan pengetahuan mereka.

“Satu demi satu penurunan itu disebabkan oleh perubahan dalam kepimpinan, jadi kami tidak dapat menjaminkan kebijaksanaan yang baik akan bertahan walaupun dengan kepemimpinan baru,” katanya.

“Sekiranya polisi yang diperkenalkan oleh pemimpin-pemimpin tertentu adalah buruk, adalah tanggungjawab kita untuk menurunkan pemimpin demokratik,” katanya.

Mahathir berkata bahawa orang bijak sentiasa memilih pemimpin yang bukan sahaja berfikir tentang diri mereka sendiri.

“Orang ramai perlu membuat keputusan sama ada mereka mahu berada di negara besar atau mereka hanya boleh berfikir tentang diri mereka sendiri dan memusnahkannya Jika itu berlaku (pada masa akan datang), saya tidak akan berada di sana lagi, saya terbang dan menonton dari atas,” tambahnya.

Facebook Comments

Leave a Reply