Anwar Ibrahim: Ikhlas Memperjuangkan Dan Untuk Orang-Orang | Malaysia News

Anwar Ibrahim: Ikhlas Memperjuangkan dan Untuk Orang-Orang

Anwar Ibrahim: Ikhlas Memperjuangkan dan Untuk Orang-Orang

Melaka, MTN – Pada penutupan Kongres Kebangsaan PKR pada Ahad (8/12), Datuk Seri Anwar Ibrahim segera mengawalnya. Semasa kongres itu, ucapan DSAI, Datuk Seri Anwar Ibrahim berjaya mengawal semula parti berusia 20 tahun di mana beliau dipilih sebagai presiden buat kali pertama tahun lepas.

Dalam penutupan ucapannya, DSAI mengamalkan nada perdamaian untuk ucapan penutup dan bukannya jarum tersembunyi yang mencirikan peristiwa semalam.

“Jika rakan sekerja saya tidak berminat dengan masalah itu, maka pilih pihak lain,” katanya.

“Tetapi jika anda masih ikhlas dalam berjuang untuk rakyat, maka tidak mengapa jika kita mempunyai perbezaan pendapat,” katanya.

Untuk maklumat, Datuk Seri Azmin Ali dan kumpulannya tidak hadir selepas mogok mereka semalam. Malah, presiden PKR memungut cawangan zaitunnya dalam istilah yang membolehkan setiap pemberontak yang mengembalikan peluang untuk menggambarkan konsesi mereka seperti yang dilakukan demi kepentingan rakyat Malaysia.

“Tidak apa-apa jika kita mengkritik presiden, selagi ada catatan jujur ​​tentang kerja lapangan dijalankan,” katanya.

Beliau berkata pemimpin mesti dapat membaca dan memahami kebimbangan para perwakilan dan untuk bertindak dengan kebijaksanaan dan integriti, dan bukan hanya untuk tujuan politik.

Anwar berkata peristiwa dari kongres PKR menunjukkan terdapat sokongan yang tidak dapat dinafikan untuk pasukannya dan beliau terus memimpin parti itu.

PKR juga harus kembali ke cita-cita utama pembaharuan, yang, menurut Anwar, bernilai lebih jauh daripada kedudukan apa pun dalam kerajaan termasuk kedudukan perdana menteri.

Anwar juga berkata bahawa pengambilalihan dari kongres itu jelas: bahawa parti mahu bersatu di bawah kepimpinannya.

Beliau mengakui bahawa beberapa orang dalam parti itu bersekutu dengan Azmin tetapi berkata delegasi telah menunjukkan semasa kongres itu bahawa mereka kehilangan kesabaran dengan usaha berterusan untuk melemahkan kepimpinan Anwar.

Anwar mencadangkan bahawa ini adalah mengapa sesetengah perwakilan mensasarkan puak-puak Azmin dalam ucapan mereka walaupun arahan yang ketat supaya mereka tidak menyerang saingan mereka.

“Apa yang anda dengar daripada delegasi kali ini adalah kemarahan yang mereka rasa. Saya mungkin mempunyai kesabaran ilahi tetapi tidak semuanya, “katanya.

Mengenai tokoh sejarah “The Kitol” yang sama dengan pengkhianatan dalam ucapan dasarnya, Anwar mendakwa hari ini bahawa ia bukan niatnya untuk menyinggung sesiapa pun.

Sebaliknya, beliau hanya mahu mengingatkan parti mengenai bahaya sabotur dalaman.

Menurut The Malay Annals, Si Kitol dan Raja Mendeliar adalah orang yang berbahaya dan berpecah belah di abad ke-16 Melaka, yang tindakannya membuat Malacca terdedah kepada penceroboh Portugis dan akhirnya menyebabkan keruntuhan Kesultanan Melaka.

“Apa pelajaran di sini? “Pelajaran ini memberitahu kita bahaya tuduhan dan pengkhianatan buta bangsa yang diberitahu dalam konteks sejarah Melaka,” katanya.

Facebook Comments

About The Author

Leave a Reply