Bangsa Bersatu Bersedia Menang Calon Untuk Parti Warisan Sabah Di Parlimen Kimanis | Malaysia News

Bangsa Bersatu Bersedia Menang Calon untuk Parti Warisan Sabah di Parlimen Kimanis

Kota Kibalu, MTN – Parti Perpaduan Rakyat Sabah (PBB) merancang untuk pergi ke medan kempen untuk membantu mengamankan calon Parti Warisan Sabah (Warisan) dalam pilihan raya pertengahan jangka parlimen Kimanis.

Pemimpin Unit Sabah, Datuk Hajiji Mohd Noor, berkata kesatuan Sabah terutama di Kimanis telah mengaktifkan mesin pilihan raya di semua peringkat termasuk Armada dan Wira Amerika untuk membantu kempen untuk calon lama yang dipilih untuk mewakili parti dalam pilihan raya pertengahan.

“Kami akan bekerja keras dan membantu memastikan calon-calon Warisan menang. Mesin telah diaktifkan dan pencalonan tidak disebutkan tetapi Amerika Syarikat telah bertemu dengan orang-orang dari kempen untuk menyokong calon-calon Warisan dalam pilihan raya ini,” katanya pada Selasa (12/24).

“Calon warisan mempunyai kelebihan dan kami (United) dalam Pakatan Harapan (PH) akan membantu semua usaha kami di Kimanis,” katanya.

Ditemui pada 16 Disember, Suruhanjaya Pilihanraya telah menetapkan Pilihanraya Parlimen Kimanis pada 18 Januari, tarikh pencalonan yang ditetapkan pada 4 Januari, manakala undi awal akan diadakan pada 14 Januari.

Pilihan raya parlimen Kimanis pertengahan akan ditetapkan untuk mengisi kerusi selepas Mahkamah Persekutuan pada 2 Disember mengekalkan keputusan Mahkamah Pilihan Raya Kota Kinabalu untuk membatalkan kemenangan Datuk Seri Anifah Aman ke Parlimen Kimanis pada pilihan raya umum ke-14 (14 Mei).

Mahkamah Pilihan Raya Kota Kinabalu pada 16 Ogos memutuskan bahawa kemenangan Anifah di Parlimen Kimanis pada pilihan raya umum ke-14 tidak sah dan tidak sah selepas mendapati bahawa undi tambahan boleh menjejaskan keputusan pilihan raya.

Di GE14, calon Warisan Budaya, Datuk Karim Bujang, yang juga ketua Bahagian Warisan Kimanis, kehilangan 156 undi sebulat suara untuk Anifah.

Karim kemudian petisyen pada 18 Jun 2018 untuk mencabar kemenangan Anifah ke atas tiket Barisan Nasional.

Dalam perkembangan lain, Hajiji berkata Amerika Syarikat Sabah kini mempunyai hampir 100,000 ahli berdaftar dan mereka menjangkakan jumlah itu meningkat kepada 150,000 di Amerika Syarikat pada April tahun depan.

Mengenai program jangkauan, Hajiji berkata ia adalah platform bagi pemimpin Sabah untuk menjelaskan perjuangan parti dan untuk bertemu dan mendekati orang di peringkat akar umbi.

Ini juga peluang bagi Amerika Syarikat untuk menerangkan prinsip parti dan berdiri untuk menyokong Warisan mesra alam kepada orang ramai, katanya.

Program Lawatan Kepimpinan Bersepadu Sabah akan diteruskan esok ke Kota Belud dan satu siri acara di seluruh 25 bahagian Sabah dijangka siap pada April tahun depan.

Facebook Comments