Bentuk Kerajaan Pintu Belakang, Penganalisis: Tidak Bermoral | Malaysia News

Bentuk Kerajaan Pintu Belakang, Penganalisis: Tidak Bermoral

Bentuk Kerajaan Pintu Belakang, Penganalisis: Tidak Bermoral

Kuala Lumpur, MTN – Penganalisis Politik Bersekutu, Profesor Dr. Jeniri Amir berkata bahawa usaha untuk membentuk kerajaan melalui pintu belakang adalah pengkhianatan mereka yang berhak memilih dalam pilihan raya.

Menurutnya, jika benar terdapat usaha untuk menjalin kerjasama antara UMNO dengan Parti Malaysia yang diketuai oleh Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PPBM) yang diketuai oleh Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad, adalah tidak bermoral.

“Saya tidak fikir ia sesuai untuk mahu kerajaan kembali kepada rakyat, untuk memberi rakyat hak menentukan siapa yang berhak untuk mentadbir negara,” katanya dipetik sebagai berkata oleh Malaysia Gazette.

“Sekarang agenda adalah untuk membuat pengaturan ini, kerana ia mencetuskan krisis politik di negara ini yang bukan sahaja akan memberi kesan kepada rakyat tetapi juga pelabur asing. “Saya tidak fikir ini adalah politik tidak bermoral, hanya untuk memenuhi agenda kita,” katanya.

Tambahan pula, Jeniri Amir juga mengatakan bahawa seorang pemimpin tidak seharusnya bertindak mengikut hasratnya dengan menafikan sistem demokrasi negara.

“Jadi apakah pilihan raya bermakna jika pemimpin boleh membuat keputusan tentang siapa yang mereka mahu,” katanya.

Facebook Comments

About The Author

Leave a Reply