Dewan Rakyat: Ada Seramai 290,898 Pendaftar Aktif Pencari Kerja Sehingga Oktober 2019 | Malaysia News

Dewan Rakyat: Ada Seramai 290,898 Pendaftar Aktif Pencari Kerja Sehingga Oktober 2019

Dewan Rakyat: Ada Seramai 290,898 Pendaftar Aktif Pencari Kerja Sehingga Oktober 2019

Kuala Lumpur – Dewan Rakyat menyatakan bahawa ada seramai 290,898 orang pendaftar aktif pencari kerja yang menggunakan portal JobsMalaysia sehingga bulan Oktober tahun ini.

Timbalan Menteri Sumber Manusia, Datuk Mahfuz Omar berkata bahawa secara keseluruhan, sekitar 210,868 orang pencari kerja tersebut merupakan golongan lulusan universiti. Namun, ini bukanlah bermakna bahawa kesemua mereka ini menganggur.

Sebaliknya, para lulusan ini termasuk sebagai kali pertama mendaftar mencari kerja bersama dengan mereka yang sudah ada pekerjaan tetapi sedang mencari pekerjaan baru, katanya menjawab kepada soalan Datuk Seri Ikmal Hisham Abdul Aziz (PH-Tanah Merah) sepanjang sesi soal-jawab.

Ikmal Hisham mengemukakan pertanyaan kepada kementerian tentang jumlah lulusan yang menganggur sepanjang tempoh dua tahun yang lalu.

Mahfuz tidak menyebut keadaan ini sebagai normal bagi mahasiswa untuk mengambil masa sehingga enam bulan buat mencari pekerjaan setelah lulus pengajian kerana sebahagian besar mampu menemukan pekerjaan dalam tempoh tersebut.

Menurut Mahfuz lagi, antara bulan Januari dan Oktober tahun ini, sejumlah 41,090 lulusan telah berhasil mendapatkan pekerjaan di pelbagai sektor melalui JobsMalaysia dan program-program di bawah kementerian.

Beliau berkata tidak perlu bimbang dengan angka-angka seperti itu karena majoriti dari mereka akhirnya akan mendapatkan pekerjaan.

Ditanya apakah pemerintah bersedia untuk bekerjasama dengan perusahaan-perusahaan yang berkait dengan kerajaan untuk mengatasi masalah ini, Mahfuz menjawab bahawa kementerian sedang mengusahakannya.

Usaha tersebut termasuklah pembentukan Jawatankuasa Pemerkasaan Pendidikan dan Latihan Teknikal dan Vokasional (TVET) di peringkat nasional, yang akan diketuai oleh Menteri Pendidikan, serta melibatkan sembilan kementerian yang berkaitan.

Ini adalah untuk memastikan kursus yang dianjurkan oleh Kementerian Pendidikan Tinggi, terutama di TVET, selari dengan kehendak industri, katanya.

Facebook Comments

About The Author

Leave a Reply