Faktor Cov-19, Menaikkan Harga Minyak | Malaysia News
Notice: sanitize_url is deprecated since version 2.8.0! Use esc_url_raw() instead. in /home/kulf6423/public_html/malaysiatopnews.com/wp-includes/functions.php on line 4652

Faktor Cov-19, Menaikkan Harga Minyak

Kuala Lumpur, MTN – Para pelabur yang mengharapkan pengeluar minyak membuat harga minyak naik sedikit. Sehingga hari Kamis kemarin pengeluar minyak terbesar di dunia telah mengurangkan pengeluaran berikutan penurunan permintaan daripada pengimport terbesar China, COV-19.

Malah diketahui bahawa minyak mentah Brent juga mengakhiri dagangan sebanyak 55 sen kepada US $ 56.34 setong manakala US West Texas Intermediate (WTI) ditutup dengan kenaikan 25 sen kepada US $ 51.42 setong.

Pertubuhan Negara Pengeksport Petroleum (OPEC) menurunkan ramalan permintaan 2020 kepada 200,000 tong sehari dan menjangka sekumpulan pengeluar dan sekutunya dikenal sebagai OPEC + untuk mengurangkan pengeluaran.

Permintaan minyak China, yang merupakan pengeksport minyak mentah kedua terbesar di dunia, didorong oleh sekatan perjalanan dan kuarantin.

Agensi Tenaga Nasional (IEA) menganggarkan permintaan minyak untuk suku pertama merosot untuk pertama kalinya dalam tempoh 10 tahun sebelum meningkat semula pada suku kedua.

Agensi itu menurunkan ramalan pertumbuhan global untuk tahun ini kepada 825,000 tong sehari.

Facebook Comments