Pertumbuhan Ekonomi Hanya 3,6 Persen, Mad Hasan: Menteri Kewangan Terlalu 'Optimis' | Malaysia News

Pertumbuhan Ekonomi Hanya 3,6 Persen, Mad Hasan: Menteri Kewangan Terlalu ‘Optimis’

Kuala Lumpur, MTN – Naib Presiden UMNO Datuk Seri Mohamad Hasan mendedahkan bahawa Menteri Kewangan Lim Guan Eng terlalu optimis. Tetapi jika anda melihat pertumbuhan ekonomi hanya 3.6 peratus pada suku keempat 2019, kadar paling lemah dalam tempoh 10 tahun yang lalu.

“Menteri Kewangan Lim Guan Eng tidak dapat meramalkan pertumbuhan ekonomi yang realistik dan objektif. Malah Menteri Kewangan terbukti terlalu optimistik,” katanya.

Malah Mad Hasan, yang dipanggil Ahli Dewan Undangan Negeri, berkata bahawa pengumuman oleh Bank Negara Malaysia juga bermaksud pertumbuhan tahunan Produk Domestik Kotor (KDNK) pada tahun 2019 adalah 4.3 persen.

Persembahan itu, katanya, jauh lebih rendah daripada yang dianggarkan Menteri Kewangan Pakatan Rakyat pada 4.9 peratus (dalam Ucapan Bajet 2019) dan juga mengatasi anggaran dalam Ucapan Belanjawan 2020, iaitu 4.7 peratus.

Mohamad berkata perkembangan baru-baru ini akan menjadikan Bajet Nasional 2019 mustahil kerana hasil kerajaan tidak dapat dipenuhi.

Oleh itu, katanya, orang ramai tidak dapat menikmati janji-janji yang disemai dalam bajet negeri.

Beliau juga menyatakan pembentukan Majlis Tindakan Ekonomi yang sepatutnya ‘merangsang dan merangsang pertumbuhan ekonomi yang mampan’ tetapi tidak dapat menyelamatkan prestasi ekonomi negara yang semakin merosot.

Beliau berkata prospek ekonomi negara akan berkembang pada tahun 2020 sebanyak 4.8 peratus kerana Guan Eng berkata ia juga menimbulkan persoalan.

“Bagaimanapun, unjuran ini boleh dipercayai kerana unjuran 2019 adalah salah selama dua tahun berturut-turut?” soalan itu.

Apa yang membimbangkan, kata Mohamad, adalah bahawa ekonomi negara kini sangat terjejas oleh penyebaran wabak koronavirus, menimbulkan persoalan sama ada Kerajaan PH masih terlalu optimistik untuk bersedia menghadapi aliran tunai operasi perniagaan?

Beliau juga menyentuh mengenai laporan BNM, pertumbuhan KDNK terendah sejak krisis kewangan 2009 selepas gangguan bekalan dalam sektor komoditi, termasuk penurunan harga minyak, minyak mentah dan pengeluaran gas asli.

“Bagaimanakah Pemerintah PH dapat merangsang pertumbuhan sektor komoditi, terutama sektor minyak dan getah?

“Adakah penduduk luar bandar sangat bergantung kepada sektor komoditi untuk terus mengalami tekanan, memandangkan kenaikan kos sara hidup?” sekali lagi.

Terdahulu hari ini, Gubernur Bank Negara Datuk Nor Shamsiah Yunus berkata prestasi ekonomi lemah disebabkan oleh gangguan bekalan di sektor komoditi pada suku keempat 2019.

Pengeluaran minyak sawit turun 16.9 peratus manakala gas asli turun 2.1 peratus pada suku tersebut.

Pengeluaran minyak mentah pada suku keempat tahun 2019 lebih baik apabila turun 5 peratus daripada penguncupan 12.8 peratus pada suku sebelumnya.

Facebook Comments