IATA Gesa Kerajaan Bekerjasama Dengan Industri Pengangkutan Udara | Malaysia News

IATA Gesa Kerajaan Bekerjasama Dengan Industri Pengangkutan Udara

IATA Gesa Kerajaan Bekerjasama Dengan Industri Pengangkutan Udara

Kuala Lumpur, MTN – Persatuan Pengangkutan Udara Antarabangsa (IATA) menggesa kerajaan bekerjasama dengan industri pengangkutan udara untuk merangka pelan menghubungkan semula orang, perniagaan dan ekonomi secara selamat apabila keadaan perubatan COVID-19 membolehkannya dilaksanakan.

Menurut kenyataan IATA yang dikeluarkan, usaha mempercepat penetapan piawaian global bagi vaksinasi dan pensijilan ujian adalah keutamaan bagi kerjasama penting ini.

Ketua Pengarah dan Ketua Pegawai Eksekutif IATA, Alexandre de Juniac berkata situasi dlihat bertambah baik susulan pelaksanaan program vaksinasi namun usaha menjadikan visi ini sebagai permulaan yang selamat dan teratur memerlukan perancangan dan penyelarasan teliti oleh kerajaan dan industri.

“Ini akan memberi cabaran, memandangkan keutamaan bagi minggu-minggu dan bulan-bulan akan datang adalah mengekang penyebaran varian baharu.

“Namun, walaupun sekiranya krisis ini semakin buruk, penting untuk mempersiapkan cara bagi pengoperasian kembali penerbangan apabila keadaan mengizinkan,” katanya dalam kenyataan itu.

de Juniac berkata, pihaknya memahami penanda aras dasar kerajaan dan mengakui piawaian global yang diperlukan untuk menyokong keadaan kembali normal bagi perjalanan akan memastikan bahawa pengangkutan udara dipersiapkan dengan baik dan tidak menjadi vektor bagi pengimportan semula.

“Syarikat penerbangan bersedia menyokong kerajaan dalam melaksanakan usaha ini,” katanya.

 

[bernama]

Facebook Comments

About The Author

Leave a Reply