Ini Kata Zuraida Tentang Azmin Di Hadapan Tun M | Malaysia News

Ini Kata Zuraida Tentang Azmin Di Hadapan Tun M

Ini Kata Zuraida Tentang Azmin Di Hadapan Tun M

Kuala Lumpur – Naib Presiden PKR Zuraida Kamaruddin menyatakan intipati pertemuannya dengan Datuk Seri Anwar Ibrahim beberapa bulan yang lalu di Parlimen.

Beliau mendakwa telah menulis empat pucuk surat kepada presiden PKR yang meminta agar diberi kesempatan untuk memenuhi nasib malangnya sampai akhirnya keinginannya dipenuhi oleh pertanyaan Anwar sendiri.

Beliau mengatakan bahawa dalam pertemuan tersebut, Anwar cuba meyakinkannya bahawa video itu memang melibatkan Datuk Seri Mohamed Azmin Ali.

“Saya mahu katakan, saya ada bertemu Anwar dan apa yang beliau katakan kepada saya adalah, Zuraida video itu memang Azmin, polis kata Azmin,” katanya menjawab isu Azmin membiarkan polis menyiasat ditulis Isnin (9/12).

“Anwar mengatakan dia (Azmin) seperti adiknya dan dia kasihan kepada Azmin, sebelum saya sebut kalau kasihan, tolonglah dia,” tambahnya.

“Tapi Anwar memetik bahawa Mahathir menyuruhnya (Anwar) memecat Azmin. Saya bertanya kepada Anwar kalau suruh pecat Azmin kenapa Tun Mahathir mengeluarkan empat kenyataan, iaitu Azmin tidak perlu cuti, Azmin teruskan bekerja?, sebelum Anwar berbisik bahawa Tun M tidak konsisten dengan masalah ini,” katanya.

Namun, ahli parlimen Ampang ini memberitahu Anwar bahawa dia tidak tahu sifat Tun Mahathir dan presidennya, iaitu Anwar sendiri.

“Apa yang saya katakan adalah bahawa saya berseorangan di parti tidak datang dari mana-mana NGO atau UMNO. Saya tidak kenal Anwar kerana ketika saya masuk parti dia dipenjara dan ketika dia keluar pada tahun 2004 dia dipenjara semula, mana saya kenal?”

“Saya berjuang bersama akar umbi, turun ke lapangan dan membangun parti untuk wanita Keadilan. Ini adalah pekerjaan yang sedang kami kerjakan. Kalau tidak, (parti) tidak sekuat ini, jangan memandang rendah kemampuan kami,” katanya.

Menurut Zuraida dia telah menjelaskan kepada Anwar sepanjang pertemuan tersebut bahawa dia sebenarnya setuju untuk tidak bercakap tentang Azmin tetapi tentang dirinya sendiri.

Sambil menyatakan kekesalan, dia mendakwa bahawa Anwar telah menipunya setelah mengakui bahawa pemilihan pengerusi negeri akan dirujuk ke mesyuarat, tetapi hari berikutnya dia mengumumkan perlantikan pengerusi PKR Negeri tanpa perbincangan.

Dia mengatakan yang alasan Anwar atas tindakan itu adalah tergugat dengan berita ketika ke hospital selepas keluar penjara kononnya ada cubaan menggulingkan beliau dari dalam parti.

“Saya kata kepada Anwar bahawa jika ada yang ingin menggulingkan Datuk Seri, kami tidak akan membiarkan dia memang tanpa bertanding. Tetapi jika Azmin bertanding saya akan menyokong Azmin.

“Saya bertanya kepada Anwar mengapa dia melakukan sedemikian kerana selepas menjadi presiden, terus mengabaikan sumbangan kami, sedangkan kami bekerja keras untuk menang pemilihan demi memperkuat parti tetapi kami diganggu.

“Bahkan pengerusi lantikan Anwar di setiap negeri juga telah mengetepikan orang kami di sana dan terpaksa turun padang sendiri untuk mempertahankan nasib mereka demi memperkuat parti,” katanya.

Zuraida juga mengaku mengadu kepada Anwar tentang wujudnya budaya sindiket yang mengangkat orang yang baru menganggotai parti sebulan sebagai calon sehingga ahli lama dipinggirkan.

Facebook Comments

About The Author

Leave a Reply