'Medan' Baru Pertembungan Antara Dr Mahathir Dan Muhyiddin Di Pengerusi Bersatu | Malaysia News

‘Medan’ Baru Pertembungan Antara Dr Mahathir dan Muhyiddin di Pengerusi Bersatu

‘Medan’ Baru Pertembungan Antara Dr Mahathir dan Muhyiddin di Pengerusi Bersatu

Kuala Lumpur, MTN – Sebanyak 189 bahagian Bersatu dijangka mengundi kepimpinan peringkat nasional yang baru bulan depan.

Ia dikatakan boleh menjadi ‘medan’ baru pertembungan antara Pengerusi Bersatu Dr Mahathir Mohamad dan Presidennya, Muhyiddin Yassin.

Susulan kerajaan PH runtuh, Dr Mahathir mahu membentuk kerajaan baru teknokrat yang tidak berdasarkan keanggotaan parti tetapi Muhyiddin berjaya menukar perancangan itu dengan bergabung bersama MP PKR yang berpaling tadah, anggota parlimen BN, PAS, GPS dan parti kecil lain.

Muhyiddin, yang mengangkat sumpah sebagai perdana menteri kelapan pada 1 Mac lalu, juga cuba menguasai Bersatu dengan mengambil alih jawatan pemangku pengerusi Bersatu, yang mengabaikan kedudukan rasmi Mahathir sebagai pengerusi.

Mahathir telah meletak jawatan sebagai pengerusi Bersatu pada 24 Feb lalu, tetapi parti itu meyakinkan beliau supaya terus memegang jawatan tersebut dan beliau bersetuju.

Setiausaha Agung Bersatu Marzuki Yahya mengeluarkan kenyataan pada 27 Feb yang mengesahkan Dr Mahathir masih menjadi pengerusi parti.

Muhyiddin, dalam usaha untuk menguasai Bersatu, pada 29 Feb lalu mengumumkan beliau sebagai pemangku pengerusi Bersatu, lantas mengabaikan kenyataan setiausaha agung parti pada 27 Feb.

Mengikut perlembagaan Bersatu, jawatan pengerusi mempunyai kuasa muktamad mengatasi jawatan presiden.

Langkah Muhyiddin untuk menguasai jawatan tertinggi parti itu bermakna jawatan itu kini sedang dalam pertikaian.

Bagaimanapun, ia dijangka tidak akan bertahan lama kerana anggota Bersatu akan mengundi kepimpinannya pada pemilihan parti yang julung kali bakal berlangsung pada 18 April nanti.

Seorang pemerhati yang merupakan sebagahagian daripada pihak yang dekat dengan Mahathir tetapi enggan dinamakan mendakwa bekas perdana menteri tidak akan semudahnya mengalah pada pemilihan parti dan Muhyiddin perlu mencabar beliau secara rasmi.

3 jawatan tertinggi dipertandingkan

Baru sebulan lalu, Bersatu membayangkan tiga jawatan tertinggi parti, iaitu pengerusi, presiden, dan timbalan presiden, yang dipegang oleh Mukhriz Mahathir, tidak akan dipertandingkan.

Tetapi kelihatan perkembangan mutakhir menunjukkan aturan ini telah berubah.

Bersatu, pada satu kenyataan malam tadi, berkata semua jawatan kepimpinan, termasuk tiga kerusi tertinggi parti akan dipertandingkan.

Tidak kira sama ada Muhyiddin mencabar Mahathir atau tidak, MP Langkawi bertekad untuk menyingkirkan Muhyiddin, disifatkannya telah “menikamnya dari belakang.”

Pemerhati itu juga berkata Mukhriz, yang juga anggota parlimen Jerlun, mungkin akan bertanding jawatan presiden parti.

Sekiranya Mahathir berjaya mengekalkan jawatan pengerusi pada 18 April, kerajaan baru Perikatan Nasional (PN) boleh tergugat walaupun sebelum parlimen bersidang pada 18 Mei.

“Jika Tun (Dr Mahathir) menang, beliau dijangka membawa Bersatu keluar daripada PN,” katanya.

Mahathir sebelum ini bertegas menentang kesediaan Muhyiddin memasukkan Umno dalam kerajaan baru, kerana beberapa pemimpinnya terpalit dakwaan rasuah dan sedang dibicarakan di mahkamah.

Bagaimanapun, Muhyiddin telah menegaskan menteri yang dilantik beliau telah dibersihkan SPRM dan tidak berhadapan pertuduhan rasuah di mahkamah.

Bagaimanapun, Mahathir masih tidak berpuas hati kerana pemimpin berkenaan kini menjadi MP penyokong kerajaan walaupun tanpa jawatan menteri.

Menjelang minggu depan, gambaran yang lebih jelas mengenai pertarungan ini akan muncul apabila senarai calon dinamakan pada 16 Mac.

Calon yang disahkan untuk pelbagai jawatan Bersatu akan diumumkan pada 23 Mac.[mk]

Facebook Comments

About The Author

Leave a Reply