Mencari Masakan Sedap Dan Enak Di Kuala Lumpur | Malaysia News

Mencari Masakan Sedap dan Enak di Kuala Lumpur

Mencari Masakan Sedap dan Enak di Kuala Lumpur

Kuala Lumpur, MTN – Menikmati pelancongan masakan di Kuala Lumpur benar-benar membuat sendi lidah menelan air liur.

Malah masakan di Kuala Lumpur berasal dari gabungan budaya Melayu, Cina dan India yang mempunyai rasa tersendiri mereka sendiri. Tidak hairanlah begitu banyak pelancong asing melawat Kuala Lumpur untuk merasai pelbagai masakan yang unik.

Sekiranya anda mempunyai pelan bercuti di Kuala Lumpur dan masih keliru tentang menentukan destinasi masakan yang anda mahu lawati, pertimbangkan 5 tempat berikut!

1. Hainan Chee Meng Chicken Rice, Bukit Bintang

Adakah anda berjalan di kawasan Bukit Bintang? Jangan lupa melawat Nasi Ayam Hainan Chee Meng. Restoran ini sangat popular dengan penduduk setempat, jadi tidak ada keraguan tentang rasa.

Bagi anda yang beragama Islam, anda tidak perlu bimbang, kerana Hainan Chee Meng Chicken Rice telah menerima pensijilan halal. Beberapa menu kegemaran yang mesti dicuba di sini ialah Nasi Ayam Hainanese dan Wonton Mee.

Harga makanan di sini adalah dari RM10 hingga RM15, yang bermaksud anda perlu menyediakan belanjawan sekitar RM30,000 hingga RM50,000 untuk makan di Hainan Chee Meng Chicken Rice.

2. Ikan Grilled Bellamy, Bukit Petaling

Terletak di Bellamy’s Hallway, tempat ini mungkin menjadi syurga pencinta makanan laut. Walaupun tajuknya adalah Ikan Grilled Bellamy, terdapat juga makanan laut lain yang dijual di sini seperti sotong dan kerang.

Sebelum bergerak ke tempat duduk anda untuk makan, jangan lupa mengambil kicap yang telah disediakan, supaya rasanya lebih lazat. Harga makanan di sini berbeza-beza, rata-rata sekitar RM15, yang bermaksud sekitar MYR 50,000, bergantung pada menu yang anda pilih.

3. Nasi Kandar Tg, Bukit Bintang

Jika anda ingin merasai rasa India di Kuala Lumpur, jangan lupa berhenti dari Nasi Kandar Tg di Jalan Tengkat Tong Shin, No.3, Bukit Bintang. Di sini anda boleh menikmati kepakaran India seperti Briyani Rice, Tandoori, Canai Roti dan Samosas.

Untuk sebahagian makanan berat, anda boleh membeli dengan harga RM5 hingga RM27 atau sekitar Rp 17,000 hingga Rp 90,000. Sementara makanan ringan dijual mulai dari RM1 atau hanya Rp 3.000.

4. Jalan Alor, Bukit Bintang

Di sini ia adalah syurga kekasih masakan. Semua jenis makanan yang terdiri daripada makanan Cina, makanan India, Melayu, Thailand, Turki, semuanya tersedia sepenuhnya. Sebaik sahaja anda sampai ke Jalan Alor, jalan itu akan penuh dan sesak, kerana terdapat banyak meja dan kerusi yang disediakan di hadapan deretan gerai makanan.

Setelah menikmati makanan yang berat, jangan pulang ke rumah kerana masih terdapat banyak makanan ringan lain yang harus dicuba seperti cakwe, pelbagai buah durian, buah segar dan tentu saja lok lok (makanan khas Malaysia dalam bentuk sate dari sayuran, daging, atau makanan laut yang diproses dengan mendidih atau goreng).

Untuk menikmati makanan di sini, anda hanya perlu menyediakan sekitar Rp 17.000 hingga Rp 60.000, karena makanan yang dijual di daerah ini juga cukup terjangkau, yaitu sekitar RM5 hingga RM20 saja.

5. Ikan Panggang Portugis, Chinatown

Di persimpangan jalan Petaling, terdapat restoran makanan laut yang terkenal di kalangan penduduk tempatan dan pelancong, iaitu Portugis Fish Grilled Special.
Sekiranya anda ingin datang ke sini, pastikan untuk melawat Chinatown di waktu petang, kerana ini Masakan Ikan Panggang Portugis hanya dibuka pada waktu makan malam, yang bermula pada pukul 5 petang.

Harga menu makanan di sini boleh dikatakan mampu dijual sekitar RM11 hingga RM15, untuk bahagian sederhana yang boleh dimakan dari 3 hingga 4 orang atau sekitar IDR 37,000 hingga RM50,000.

Itulah beberapa pelancongan masakan yang boleh digunakan sebagai rujukan apabila bercuti ke Kuala Lumpur. Oleh itu, bilakah anda pergi bercuti?

Facebook Comments

About The Author

Leave a Reply