Menjawab Nalar Tuan Najib 1MDB | Malaysia News

Menjawab Nalar Tuan Najib 1MDB

Menjawab Nalar Tuan Najib 1MDB

Kuala Lumpur,MTN – Tuan Najib 1MDB, sebenarnya anda tidak perlu membuat kacau dengan menjawab pertanyaan sesiapa pun mengenai pakej rangsangan ekonomi. Ini kerana anda hari ini tidak lagi berada di dalam kerajaan. Anda kini hanyalah serpihan kecil dari kumpulan UMNO.

Ya, tuan. Oleh kerana anda telah mengejek sikap kritis pembangkang, saya akan menjawab beberapa perkara yang anda sampaikan di laman sampah Raja Petra.

1) Adakah negara kita cukup duit untuk pakej rangsangan ekonomi?

Jawapan: Tidak cukup. Kerana negara ternyata tidak mempunyai dana alternatif yang boleh digunakan pada waktu ini. Walaupun dengan mengeluarkan pelaburan hutang (bond) di tengah-tengah krisis ekonomi akibat wabak Covid-19, tiada siapa yang akan berminat membeli bond.

Jumlah RM250 bilion bukanlah wang kecil. Itulah wang rakyat. Oleh itu, setiap orang perlu tahu dari mana sumber wang itu, ke mana ianya akan digunakan serta untuk apa tujuan.

Tuan Najib, wang itu tidak boleh menjadi dana 1MDB yang anda salahguna. Kerana itu ia perlu dipersoal tentang kebertanggungjawaban kewangannya.

2) Adakah perlu untuk berdebat di parlimen?

Jawapan: Perlu. Tuan Najib 1MDB, kita tinggal di negara yang mempunyai undang-undang. Segala-galanya perlu dilakukan mengikut peraturan negara (Parlimen). Salah seorang daripadanya: Parlimen mempunyai hak untuk mengatur anggaran (penganggaran).

Prinsipnya jelas. Melakukan kebaikan juga harus mematuhi peraturan. Kerana, tanpa peraturan yang baik, sesuatu akan sangat mudah diputarbelitkan. Seperti dalam kes 1MDB, Najib Razak memalukan negara Malaysia pada seluruh dunia.

3) Adakah bantuan kepada SME yang perlu ditambah baik?

Jawapan: Saya juga setuju. Bukan sahaja di SME, tetapi semua bahagian masyarakat harus mendapat bantuan kerajaan.

Tetapi semua itu, mestilah ada keutamaan. Mereka adalah golongan miskin, sekumpulan pekerja yang mendapat pendapatan harian. Justeru bantuan insentif langsung mesti ditingkatkan supaya mereka dapat bertahan.

Perkara yang paling penting ialah bagaimana mekanisme bantuan dapat disampaikan. Kerajaan Muhyiddin mestilah telus supaya semua pakej bantuan diedarkan kepada mereka yang benar-benar memerlukan.

Tuan Najib, belajarlah dari pengalaman. Ahli politik yang busuk seperti anda sering mempergunakan atau melanun walaupun hak-hak orang yang berada dalam keadaan yang sukar.

Atas sebab ini, kami tidak mahu dana awam sebanyak RM250 bilion digunakan secara tidak wajar. Terutamanya dalam waktu sekarang, dalam keadaan anda dan rakan-rakan rasuah anda sedang berkuasa.

Saya fikir begitu,
Tuan Najib 1MDB.

______________________________________________________________________

 

@RaheemArshavin

Facebook Comments

About The Author

Leave a Reply