PH Kehilangan Suara Di PRK Kimanis, Anwar: Pimpinan Perlu Pikirkan Langkah Yang Lebih Berkesan | Malaysia News

PH Kehilangan Suara di PRK Kimanis, Anwar: Pimpinan Perlu Pikirkan Langkah yang Lebih Berkesan

Kuala Lumpur, MTN – Presiden PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata Pakatan Harapan (PH) perlu menerima kekalahan dalam pilihan raya pertengahan Parlimen Kimanis.

Sebaliknya, Anwar berkata tidak ada yang harus dipersalahkan atas kekalahan itu, tetapi terpaksa terus berusaha untuk memenangi hati rakyat Malaysia sekali lagi.

“Saya tidak fikir apa-apa yang salah, dan tindakan mesti diambil. Jika anda tidak menerima fakta ini, ia sangat serius kerana ia seolah-olah universal, “katanya Sunday (1/19).

“Sudah tentu ada masalah kerana ketika menghadapi masalah, ia bukan hanya tanggungjawab Tun Dr Mahathir kepada saya dan pemimpin PH untuk memikirkan langkah yang lebih berkesan untuk memenangi semula rakyat,” katanya.

Kerusi Parlimen Kimanis kembali ke Barisan Nasional (BN) apabila calonnya, Datuk Mohamad Alamin, dimenangi oleh majoriti 2,029 undi dari calon Sabah (Warisan) Datuk Karim Bujang.

Mohamad Alamin menerima 12,706 undi berbanding Karim yang menerima 10,677 undi selepas menyelesaikan sejumlah 70 undi.

Bagi rekod itu, jumlah undi meningkat daripada Pilihan Raya Umum Ke-14 kepada 156 undi di mana kerusi Kimanis dimenangi oleh Datuk Seri Anifah Aman yang bertanding untuk tiket BN.

Pilihanraya Parlimen Kimanis diadakan selepas Mahkamah Persekutuan pada 2 Disember mengekalkan keputusan Mahkamah Pilihan Raya Kota Kinabalu untuk menolak kemenangan mantan Menteri Luar Negeri.

Facebook Comments