Saifuddin: 'Dosa' Hadi Awang Yang Menyokong Kepimpinan Kleptokrat | Malaysia News

Saifuddin: ‘Dosa’ Hadi Awang yang Menyokong Kepimpinan Kleptokrat

Kuala Lumpur, MTN – Setiausaha Agong PKR, Saifuddin Nasution membidas kenyataan Presiden PAS, Abdul Hadi Awang yang mengulangi pendirian menyokong agar Dr Mahathir Mohamad mentadbir negara sebagai perdana menteri sehingga habis penggal.

Beliau berkata semua pemimpin PH bersetuju dengan Mahathir bahawa terdapat keunggulan kepimpinan dan bersetuju untuk dipilih sebagai perdana menteri dalam pilihan raya umum ke-14 (GE14).

“Tidak seperti Hadi, beliau hanya melihat faedah Tun (Dr Mahathir Mohamad) selepas pemimpin kleptokrat yang dia sayangi kehilangan kuasa. Malah Hadi pada masa itu berpendapat bahawa Tun hanya layak menjalani klinik, bukan negeri,” katanya.

“Perpaduan dan pemahaman PH sangat kuat sehingga isu-isu yang melibatkan kepentingan negara boleh dibincangkan dengan hormat dan koheren, tidak sekadar sebagai cadangan Hadi. Hadi tidak perlu mengajar pemimpin PH untuk berenang,” tambahnya.

Seperti yang diketahui umum, Hadi, yang juga anggota parlimen Marang, menegaskan bahawa PAS tetap teguh dengan kedudukan Mahathir sebagai perdana menteri sehingga akhir PRU14, walaupun terus dipecat kerana peletakan jawatannya.

Beliau berkata ini kerana suasana semasa masih memerlukan Mahathir untuk terus berkhidmat.

“Ya, (PAS) terus menyokong Tun (Mahathir) dan masih mempertahankan Tun menjadi Perdana Menteri, kerana cita-cita Tun sekarang menjadi perdana menteri,” katanya kepada media setelah memberi ceramah istimewa pada Konvensyen Wanita Muda Malaysia. di Stadium Negeri di Kuala Terengganu semalam.

Sementara itu, Saifuddin menegaskan bahawa ‘dosa’ Hadi telah menyokong kepimpinan kleptokratik terdahulu agar ia kekal berkuasa selama-lamanya.

“Sikapnya menolak kepimpinan Tun sebelum Pilihanraya Umum14 juga tidak akan dilupakan oleh rakyat Malaysia,” katanya.

“PAS toleransi untuk” tadbir urus yang buruk “tercermin dalam pembelian kenderaan mewah apabila orang dan negara yang dikuasai oleh PAS bernafas dalam kemiskinan kerana penggambaran PAS adalah parti yang tidak memenuhi syarat untuk mentadbir,” katanya.

“Ini kerana mengabaikan tadbir urus yang baik yang PAS dapat menerima kepimpinan bekas kleptokrat,” katanya.

Facebook Comments
Share on:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •