Setiausaha Pengelola: Undi Tidak Percaya Terhadap DSAI Hanyalah Taktik Mencari Perhatian | Malaysia News

Setiausaha Pengelola: Undi Tidak Percaya Terhadap DSAI Hanyalah Taktik Mencari Perhatian

Setiausaha Pengelola: Undi Tidak Percaya Terhadap DSAI Hanyalah Taktik Mencari Perhatian

Kuala Lumpur – Setiausaha pengelola sayap Chua Wei Kiat berkata bahawa usul pemimpin AMK PKR, Nazrin Idham Razali, untuk undi tidak percaya terhadap presiden parti, Datuk Seri Anwar Ibrahim, hanyalah taktik mencari perhatian.

Chua, yang mempengerusikan jawatankuasa untuk usul dan debat kongres Pemuda PKR 2019, menggelar kenyataan Nazrin sebagai “tipu muslihat”, menambah bahawa tidak ada usul sedemikian yang telah diserahkan.

“Setelah kami memeriksa, kami mendapati bahwa tidak ada sama sekali usul yang sedemikian sebagaimana yang diperkatakan oleh Nazrin yang dibangkitkan oleh AMK di peringkat cabang.

“Setiap usul yang hendak diperdebatkan di Kongres Tahunan Kebangsaan AMK perlulah dicadangkan melalui Mesyuarat Agung Tahunan Cawangan AMK yang telah diadakan dari bulan Ogos hingga Oktober tahun ini,” kata Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Rawang dalam satu kenyataan ringkas malam ini.

“Sebaliknya, kami menerima banyak usul dari Cabang AMK yang menyuarakan sokongan terhadap kepemimpinan Datuk Seri Anwar Ibrahim.

“Oleh itu, saya percaya bahawa perkara yang dibangkitkan oleh Nazrin ini bukanlah usul, tetapi hanyalah gimik semata untuk menarik perhatian orang ramai,” katanya.

Semalam, Nazrin mengirimkan ke laman Facebook peribadinya satu usul undi tidak percaya terhadap Anwar sebagai presiden PKR, berikutan perbalahan dalaman parti pemerintah serta penyingkiran pemimpin bahagian Zakaria Abdul Hamid, Muhamad Mizan Adli Mohd Nor dan Mohd Ramly Ahmad sebagai pengerusi tetap sayap pemuda dan timbalan pengerusinya.

Nazrin telah menandatangani usul tersebut menerusi kenyataan umum sebagai Naib Ketua AMK PKR Cabang Lembah Pantai, dalam masa yang sama turut menamakan tiga lagi pemimpin AMK PKR Lembah Pantai yang lain sebagai penandatangan bersama.

Pengarah Komunikasi PKR, Fahmi Fadzil, yang juga Ketua Bahagian PKR Lembah Pantai, hari ini menjelaskan bahawa tidak ada usul seperti itu dibuat oleh bahagian.

Fahmi juga menegaskan bahawa Nazrin tidak menghadiri mesyuarat bahagian di mana usul perlu dibincangkan dan diputuskan untuk dibawa ke kongres nasional sayap PKR, dan menekankan bahawa Nazrin tidak boleh membawa usul itu ke kongres PKR hanya dengan mengeluarkan satu kenyataan akhbar.

Salah seorang individu yang dinamakan oleh Nazrin juga hari ini tampil menyatakan bahawa namanya telah dimasukkan tanpa izin dan persetujuannya.

Kontroversi mengenai kenyataan Nazrin adalah yang terbaru menjelang kongres kebangsaan PKR yang akan diadakan dari 5 Disember hingga 8 Disember di Melaka.

Facebook Comments

About The Author

Leave a Reply