Ditanya Soal Azmin Ali, DSAI: Itu Masalah Dia | Malaysia News

Ditanya soal Azmin Ali, DSAI: Itu Masalah Dia

Ditanya soal Azmin Ali, DSAI: Itu Masalah Dia

Melaka – Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata kenyataan dasar presiden PKR tidak termasuk dan menyerang anggota parti termasuk menggunakan simbolisme cerita Kitul. Ini diturunkan ketika ditanya mengenai pernyataan wakilnya, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali.

Selain itu, menurut DSAI, Datuk Seri Anwar Ibrahim, yang merupakan presiden PKR, berkata bahawa terpulang kepada Azmin untuk merasakan atau sebaliknya, menekankan bahawa apa yang dikatakannya dalam ucapannya pagi ini adalah kenyataan sejarah dalam salalatus salatin.

“Jika dia merasakan ia menjadi masalah, dia bukan masalah saya, ini adalah fakta sejarah dalam salatin salatin,” katanya ketika ditemui media selepas perdebatan presiden berakhir hari ini, Ahad (8/12).

Dalam nada yang sama, Anwar menafikan bahawa ucapannya telah menyentuh seseorang secara peribadi, yang menyebabkan ketidakpuasan hati dengan beberapa perwakilan termasuk Azmin sehingga mereka meninggalkan dewan.

Sementara itu, Anwar, yang juga anggota Parlimen Port Dickson, berkata adalah sukar untuk setiausaha Kongres Kebangsaan untuk mengawal kandungan ucapan perwakilan ketika bercakap dalam ucapan dasar presiden.

Beliau berkata semua wakil telah diingatkan mengenai proses pertuturan termasuk tidak memetik nama individu.

Walau bagaimanapun, katanya, delegasi mempunyai hak untuk menegur anggota yang mengalami kesulitan seperti tidak menghadiri mesyuarat parti.

“Terpulang kepada perwakilan untuk mengawal perbualan perwakilan. Wakil-wakil yang dipilih oleh kerajaan tidak dipilih oleh sekretariat.

Dalam satu sidang akhbar di sebuah hotel berhampiran Pusat Perdagangan Antarabangsa Melaka (MITC), Azmin bersama tiga Naib Presiden, Zuraida Kamaruddin, Tian Chua dan Ali Biju menyatakan kekecewaan bahawa Anwar telah melanggar perjanjian yang dicapai pada mesyuarat khas pada 4 Disember.

Mereka bersama 22 Ahli Dewan Pusat (MPP) dan Pemimpin Wanita PKR Haniza Talha, Timbalan Pengerusi AMK Muhammad Hilman Idham, meninggalkan kongres itu.

Facebook Comments

About The Author

Leave a Reply