Observer: Kuasa Politik Di Tangan Presiden Majlis PH, Bukan Mahathir | Malaysia News

Observer: Kuasa Politik di Tangan Presiden Majlis PH, Bukan Mahathir

Observer: Kuasa Politik di Tangan Presiden Majlis PH, Bukan Mahathir

Kuala Lumpur – Pemerhati Politik Raheem Arshavin mendedahkan bahawa pada kebelakangan ini ramai orang telah mengambil sikap Mahathir Mohamad yang berkeras untuk memegang jawatan Perdana Menteri supaya Percubaan APEC selesai. Mahathir membuat alasan bahawa beliau berbuat demikian kerana beliau menganggap APEC penting untuk memelihara ekonomi Malaysia.

“Mahathir lupa bahawa kuasa politik sebenar tidak berada di tangannya. Kuasa politik itu sebenarnya di tangan Persatuan Harapan (PH), yang kini direalisasikan melalui Majlis PH,” katanya pada hari Jumaat (13/12).

“Kenapa begitu? Kerana pilihan lebuh raya awam yang longgar, rakyat Malaysia memilih Pakatan Harapan daripada Mahathir atau Anwar Ibrahim secara individu,” katanya.

Oleh sebab itu, Raheem juga mengatakan bahawa Mahathir dan Anwar Ibrahim berada di kedudukan yang sama di mata Presiden Majlis PH. Tidak ada perbezaan antara keduanya. Sama-sama rendah dan tinggi, kedua-duanya mesti bersama dan patuh kepada keputusan politik Pakatan Harapan.

“Dalam hubungan ini, Mahathir tidak harus sombong dalam menyatakan keputusan politiknya mengenai kedudukan Perdana Menteri. Mahathir perlu berunding dengan Majlis Presiden PH berhubung kes ini,” katanya.

Raheem juga berkata kerana dalam demokrasi parlimen biasa, perubahan dalam kedudukan Perdana Menteri boleh dibuat pada bila-bila masa dan pada bila-bila masa. Prosesnya adalah normal dan munasabah, tidak perlu takut.

“Sebagai contoh, Sanna Marin, yang menggantikan Antti Rinne di Finland, peralihan dan pertukaran perkhidmatan PM berlangsung dengan selamat dan memberikan kesan positif di Finland. Begitu juga di UK, jika Boris Johson berjaya menyelesaikan masalah Brexit setelah menggantikan Theresa May. membawa kebaikan kepada kedua-dua negara, “jelasnya.

Kembali kepada isu kuasa politik, Mahathir mesti menyedari dirinya. Dia, bukan pemimpin 20 tahun yang lalu, mungkin sombong dan sewenang-wenangnya.

“Kekuatan politik tertinggi berada di tangan Raja dan Rakyat, dan sekali lagi wakil-wakil pada masa itu berada di tangan Presiden Majlis PH,” katanya.

Facebook Comments

About The Author

Leave a Reply