Perkara Menyerahkan Kedudukan PM, Dr. M Berkata Dia Sedih | Malaysia News

Perkara Menyerahkan Kedudukan PM, Dr. M Berkata Dia Sedih

Perkara Menyerahkan Kedudukan PM, Dr. M Berkata Dia Sedih

Kuala Lumpur – Tun Dr Mahathir Mohamad berkata beliau sedih apabila membicarakan penggantinya sebagai Perdana Menteri ke-8. Ini diturunkan oleh Mahathir ketika ditemuramah oleh media antarabangsa mengenai janji perpindahan kuasa kepada Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim yang akan datang.

Tetapi pada masa yang sama, beliau berkata, tidak ada jaminan dia akan memberi sama ada penggantinya untuk memimpin negara itu adalah pilihan ‘terbaik’.

“Seperti yang dijanjikan, saya akan meletakkan jawatan. Pertama, saya sedang berusaha untuk menyelesaikan masalah besar yang telah ditinggalkan kerajaan sebelumnya,” katanya pada Ahad (12/15).

“Saya berjanji untuk meletak jawatan dan tunduk kepada calon yang telah dilantik menjadi gabungan gabungan PH,” katanya.

Mahathir, kini berusia 94 tahun, merujuk kepada kerajaan Barisan Nasional (BN) yang didakwa gagal melihat Wawasan 2020 yang kini terpaksa menggantikan tarikh dengan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030.

Beliau berkata apabila ditanya sama ada beliau akan terus memegang jawatan perdana menteri sehingga 2030, beliau berkeras untuk meletakkan jawatan seperti yang dijanjikan.

Walau bagaimanapun, Mahathir tidak menyatakan tarikh dia akan memindahkan kuasa atau meletak jawatan.

Ketika datang kepada Anwar sebagai calon terbaik untuk menggantikannya, Mahathir berkata dia tidak dapat menjamin apa-apa.

“Saya tidak boleh menjanjikan yang terbaik, ini adalah kerana saya mempunyai pengalaman buruk dengan pengganti saya sebelum ini, ketika berkuasa, mereka melakukan sesuatu yang lain,” katanya.

Ketika ditanya mengenai hubungannya dengan Anwar, yang telah terdedah kepada ‘sejarah lalu’, Mahathir berkata agenda dan kepentingan negara lebih penting daripada emosi peribadi mereka.

“Kami telah memutuskan untuk melupakan masa lalu dan bergerak ke hadapan untuk negara bukannya pertikaian peribadi,” katanya.

Mahathir berkata dalam temu bual Reuters sebelum ini, beliau mungkin akan mewakilkan kuasa kepada Anwar yang juga Presiden PKR dan Ahli Parlimen Port Dickson selepas Sidang Kemuncak Kerjasama Ekonomi Asia-Pasifik (APEC) yang berakhir pada November 2020

Facebook Comments

About The Author

Leave a Reply