Dibawah Pimpinan PH, Timbalan Presiden Umno: Ribuan Hilang Kerja Kerana Kepentingan Bahasa Kebangsaan? | Malaysia News

Dibawah Pimpinan PH, Timbalan Presiden Umno: Ribuan hilang kerja Kerana Kepentingan Bahasa Kebangsaan?

Dibawah Pimpinan PH, Timbalan Presiden Umno: Ribuan hilang kerja Kerana Kepentingan Bahasa Kebangsaan?

Kuala Lumpur, MTN – Timbalan Presiden UMNO, Datuk Seri Mohamad Hasan mendedahkan bahawa di bawah pimpinan kerajaan Pakatan Harapan (PH) beribu-ribu pekerjaan akan hilang kerana industri dengan kepentingan negara.

Menurutnya, ini berdasarkan kepada langkah penutupan Utusan Melayu (M) Berhad pada Oktober lalu, membunuh hampir 1,000 kakitangan.

Mimpi ngeri itu tidak berakhir di sana walaupun bulan lepas apabila Institut Buku dan Terjemahan Malaysia (ITBM) mengumumkan bahawa beratus-ratus pekerjanya akan diberhentikan dalam masa dua bulan.

“PH telah meningkat dengan menjanjikan satu juta pekerjaan baru. Tetapi apa yang berlaku sepanjang tahun adalah semakin ramai orang kehilangan pekerjaan mereka. Tahun ini sahaja, puluhan ribu orang kehilangan pekerjaan mereka, “katanya dalam catatan Facebook terbarunya, yang ditulis Isnin (16/12).

“Lebih sedih dan membimbangkan adalah terdapat kecenderungan untuk kehilangan pekerjaan ini demi kepentingan bahasa kebangsaan. Apa yang sebenarnya berlaku di negara kita? Adakah semua berhenti ini melibatkan industri yang mengembangkan dan mengekalkan bahasa kebangsaan atau faktor ekonomi atau kerana sikap tidak sensitif kerajaan? “Tambahnya.

Di samping itu, Mohamad juga menyuarakan kebimbangan beliau bahawa jika ini berterusan, tidak mungkin nasib yang sama akan menimpa institusi kerajaan, Majlis Bahasa dan Sastra (DBP).

“Minggu ini terdapat khabar angin bahawa beribu-ribu pekerja Prima Media di TV3, NTV7, 8TV, TV9, New Straits Times, Daily News, dan Metro Daily akan diberhentikan. Saya bimbang DBP tidak lama lagi akan menghadapi rasionalisasi sumber yang sama, “katanya.

Mohamad mendesak orang ramai untuk menilai semula tindakan Kerajaan PAS hari ini, seolah-olah mereka mengabaikan beberapa badan yang meneguhkan kepentingan Bahasa Kebangsaan dan sebaliknya membenarkannya terus dikebumikan.

“Bagi mereka yang berada dalam bahaya kehilangan kerja ini, berhati-hati. Insyaallah, ada ketentuan dengan cara lain. “Orang ramai, terutama orang Melayu, boleh menilai sendiri sikap dan tindakan pihak kerajaan hari ini,” katanya.

“Mereka pernah mempunyai seribu jawapan untuk mempertahankan nasib pekerja, hari ini mereka tidak melihat ‘gajah di mata.’ “Kerajaan mempunyai banyak kuasa dan pengaruh, mengurangkan beban rakyat, termasuk membantu industri sains dan bahasa, tetapi kuasa selalu menguji dan melupakan orang,” jelasnya.

Facebook Comments

About The Author

Leave a Reply