Puluhan Ribu Mangsa Banjir Dipindahkan Di 83 PPS | Malaysia News

Puluhan Ribu Mangsa Banjir Dipindahkan di 83 PPS

Puluhan Ribu Mangsa Banjir Dipindahkan di 83 PPS

Kuala Lumpur, MTN – Sekitar 10,000 mangsa banjir dipindahkan ke pusat pemindahan sementara (PPS) dengan Johor mencatatkan bilangan tertinggi 9,043 orang daripada 2,448 keluarga yang dipindahkan. Jumlah itu meningkat dengan ketara kepada 5,592 orang daripada 1,549 keluarga pada waktu malam.

Pengerusi Jawatankuasa Kerajaan Negeri, Kebajikan dan Alam Sekitar Bandar, Tan Chen Choon berkata semua mangsa ditempatkan di 83 PPS, 28 di Kluang, 19 di Segamat, 17 di Kota Kinabalu, 10 di Mersing, tiga di Johor Bahru, dua di Batu Pahat, dua di Kulai dan masing-masing di Muar dan Pontian.

“Kluang mempunyai jumlah korban tertinggi, 2,611 daripada 733 keluarga, diikuti oleh Kota Tinggi manakala 2,552 daripada 664 keluarga. Selain Johor, jumlah pelarian di Pahang juga meningkat, sementara Melaka tetap sama, manakala Sarawak menjadi bencana terbaru,” katanya. / 12).

Menurutnya, di Pahang, mangsa banjir di Rompin, satu-satunya kawasan yang terjejas akibat banjir setakat ini, telah meningkat apabila satu lagi PPS dibuka, sehingga sejumlah 10 PPS beroperasi malam ini.

Pada jam 7:20 petang, portal bantuan bencana Kebajikan Masyarakat (JKM) melaporkan bahawa mangsa banjir di daerah itu kini berjumlah 858 daripada 232 keluarga, meningkat daripada 790 orang yang melibatkan 204 keluarga petang ini.

Di Melaka pada jam 8 malam, keadaan tidak berubah sejak petang ini dengan 13 penduduk tiga keluarga dari Kampung Bukit Balai dipindahkan ke PPS di Kompleks Penyelarasan Perhimpunan Negeri (Japerun), Bukit Balai.

Di Sarawak, PPS dibuka di Rumah Marudi Marudi di Miri pada pukul 16.45 pagi berikutan hujan lebat dan pasang surut yang mengakibatkan paras air rendah.

Jurucakap Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri Major Ismail Mahedin berkata 11 mangsa dari dua keluarga dibawa ke pusat itu.

Facebook Comments

About The Author

Leave a Reply