Pakar: Isu Integriti, Rasuah Dan Lemah Mengawal Kemajuan Negeri | Malaysia News

Pakar: Isu Integriti, Rasuah dan Lemah Mengawal Kemajuan Negeri

Pakar: Isu Integriti, Rasuah dan Lemah Mengawal Kemajuan Negeri

Kuala Lumpur, MTN -Kewujudan konflik perang, masalah lemah tadbir urus, rasuah dan integriti adalah beberapa faktor yang menghalang kemajuan negara Islam.

Masalah-masalah ini tidak hanya berlaku di negara-negara Islam yang kurang berkembang ekonomi, tetapi juga di beberapa negara kaya Muslim.

Menurut Profesor Geostrategik dari Associate University of Technology Malaysia Dr. Azmi Hassan berkata hampir 60 hingga 70 peratus daripada 56 negara Islam boleh dikategorikan sebagai miskin.

“Bagi negara-negara miskin yang menghadapi peperangan, kerajaan lebih tertumpu pada menyelesaikan konflik daripada membangun negara,” katanya dipetik pada Rabu (12/18).

“Ada negara yang tidak bertentangan dengan isu pengurusan wang kerana kekayaan negara tidak digunakan untuk meningkatkan kebajikan negara, tetapi sebaliknya digunakan untuk kepentingan sesama pemimpin,” katanya.

Di samping itu, Azmi juga percaya bahawa tahap Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) di sesetengah negara Islam adalah serupa dengan tahap KDNK di negara-negara Scandinavia, tetapi taraf hidup mereka sangat berbeza.

“Bagi negara Islam yang kaya ini, mereka perlu menguruskan pendapatan negeri dengan baik untuk mengembangkan pelaburan untuk membangunkan negara,” katanya.

Masalah pembangunan adalah salah satu daripada empat hari Sidang Kemuncak Kuala Lumpur yang bermula hari ini.

Profesor Madya Dr Ahmad Martadha Mohamed dari Pusat Penyelidikan Kerajaan Universiti Utara Malaysia (UUM) berkata untuk membendung semua isu yang dibangkitkan di negara Islam, ia mesti bermula dengan memilih pemimpin yang bersih dan berintegriti.

“Kami memerlukan pemimpin yang bersih dan lebih komited. “Di mana-mana negara Islam, kita tidak memerlukan pemimpin rasuah yang menyalahgunakan kekayaan negara untuk keuntungan peribadi,” katanya.

Facebook Comments

About The Author

Leave a Reply