Peguam Yusoff Rawther Minta Ujian Polygraph, JSJ: Ujian Melaksanakan Jika Diperlukan | Malaysia News

Peguam Yusoff Rawther Minta Ujian Polygraph, JSJ: Ujian Melaksanakan Jika Diperlukan

Peguam Yusoff Rawther Minta Ujian Polygraph, JSJ: Ujian Melaksanakan Jika Diperlukan

Shah Alam, MTN – Untuk menjalankan siasatan terhadap Muhammed Yusoff Rawther, Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman (JSJ) bersedia melakukan ujian polygraph berkaitan kes-kes didakwa keganasan seksual oleh Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Atas sebab ini, Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman (JJ) Datuk Huzir Mohamed berkata ujian polygraph hanya akan dijalankan ke atas Muhammed Yusoff jika perlu.

“Itulah apa yang dia (Haniff Katri) mesti lihat. Jika ada keperluan untuk kita (ujian polygraph), “katanya pada sidang akhbar di Ibu Pejabat Kontinjen Polis Selangor hari ini (12/17).

Ujian polygraph itu sendiri berkata Datuk Huzir telah dijalankan kerana kenyataan yang dibuat oleh peguam Mohamed Haniff Katri Abdulla tentang keinginan kliennya untuk menjalani ujian polygraph.

Menurut Haniff, kliennya bersedia untuk bekerja dengan polis pada bila-bila masa untuk ujian polygraph. Mohamed Haniff juga berkata ujian polygraph itu hanya bertujuan untuk digunakan di mahkamah untuk menyokong laporan polis yang dibuat sebelum ini.

Bagaimanapun, menurut Huzir, pendakwa mesti menyelesaikan siasatan termasuk memanggil saksi untuk menentukan sama ada sekolah rendah mempunyai kebenaran atau tidak.

“Ada orang yang tidak boleh memberi nombor tertentu, beberapa dari mereka (saksi) adalah yang terbaik sejauh ini, mungkin hari ini ada lima, besok enam lagi. Itulah sebabnya kita perlu menyiasat terlebih dahulu untuk mencari kebenaran di Yusoff Primary School,” katanya. .

Sementara itu, Huzir berkata beliau kini memanggil lapan saksi untuk membantu siasatan kes liwat itu.

“Kami telah mencatatkan lapan saksi untuk membantu siasatan. Ada beberapa saksi lain yang perlu kita panggil untuk merakamkan perbualan untuk membantu siasatan, “tambahnya.

Facebook Comments

About The Author

Leave a Reply