Sidang Kemuncak Kuala Lumpur Membincangkan Isu-Isu Islam Di Pelbagai Negara | Malaysia News

Sidang Kemuncak Kuala Lumpur Membincangkan Isu-Isu Islam di Pelbagai Negara

Sidang Kemuncak Kuala Lumpur Membincangkan Isu-Isu Islam di Pelbagai Negara

Kuala Lumpur, MTN – Pemimpin dan wakil kanan dari sekitar 20 negara Islam berbondong-bondong ke Malaysia, untuk membincangkan isu-isu yang menggemparkan umat Islam di seluruh dunia pada sidang kemuncak bahawa Arab Saudi telah ditetapkan untuk penghinaan dan Pakistan tidak hadir.

Tidak ada agenda untuk Sidang Kemuncak Kuala Lumpur yang dikeluarkan, tetapi ia dapat menyelesaikan pertikaian lama di Kashmir dan Timur Tengah, konflik di Syria dan Yaman, nasib minoriti Muslim Rohingya Myanmar, dan kemarahan di kem-kem Cina untuk kaum Muslim Uighur di Xinjiang dan juga cara untuk melawan penyebaran Islamophobia di dunia.

Perdana Menteri Dr Mahathir Mohamad dan Presiden Turki Tayyip Erdogan, yang dianggap sebagai dua pemimpin paling lantang di dunia, akan memberikan pandangan mereka semasa sidang kemuncak empat hari, yang bermula dengan makan malam yang menyambut hari ini dan berakhir pada hari Sabtu.

Perdana Menteri Pakistan Imran Khan, yang bersama-sama dengan Mahathir dan Erdogan menjadi penggerak utama di belakang sidang kemuncak itu, membuat keputusan lewat untuk terlepas mesyuarat itu.

Para pegawai Pakistan, yang tidak dinamakan kerana mereka tidak diberi kuasa untuk bercakap dengan media, berkata Khan menarik diri dari tekanan dari sekutu Arab Saudi, walaupun laporan media mengatakan para pegawainya menafikan bahawa itulah alasan mengapa negara Islam kedua terbesar di dunia itu tidak hadir.

Presiden Iran Hassan Rouhani dan Qatar Emir Qatar Tamim bin Hamid Al-Thani, yang negara mereka telah tegang hubungan dengan Arab Saudi, turut hadir.

Menjelaskan keputusannya untuk menjauhkan diri, Arab Saudi berkata sidang kemuncak itu merupakan forum yang salah bagi perkara penting untuk 1.75 bilion umat Islam di dunia, walaupun sesetengah penganalisis mengesyaki kerajaan itu takut akan secara diplomatik dihina oleh rival serantau Iran, Qatar dan Turki.

Agensi berita kerajaan Saudi SPA melaporkan bahawa dalam panggilan dengan Mahathir pada hari Selasa, Raja Saudi Salman menegaskan bahawa perkara-perkara tersebut harus dibincangkan melalui Organisasi Kerjasama Islam (OIC).

Satu sumber Saudi mengatakan Arab Saudi telah dijemput tetapi hanya akan hadir jika mesyuarat itu diadakan di bawah naungan OIC.

“Mereka sangat prihatin terhadap perkara itu,” kata sumber pertemuan itu, yang enggan disebutkan namanya kerana dia tidak dibenarkan bercakap dengan media.

Pusat komunikasi antarabangsa kerajaan Saudi tidak memberi respons kepada permintaan untuk komen.

Ketiadaan Arab Saudi, tempat kelahiran Islam, yang juga raja yang memegang gelaran Pengawal Dua Masjid Suci di Mekah dan Madinah, menunjukkan beberapa perpecahan di dunia Islam.

“Masalahnya ialah anda mempunyai blok,” kata James Dorsey, seorang senior di Sekolah Pengajian Antarabangsa S Rajaratnam dan Institut Timur Tengah di Singapura.

“Anda mempunyai blok Saudi-UAE, blok Turki-Qatar, dan Pakistan di tengah-tengah cuba melindungi nilai kepentingan.”

Indonesia, negara dengan penduduk Islam terbesar di dunia, akan diwakili oleh Naib Presiden Ma’ruf Amin, seorang ulama yang mengawasi perjuangan negara menentang radikalisasi dan keganasan.

Walaupun delegasi tiba di sini, pegawai Malaysia tidak dapat memberikan senarai akhir siapa yang akan hadir.

Pejabat Mahathir mengatakan bahawa jemputan telah dihantar ke semua 56 negara anggota OIC, tetapi pegawai mengatakan hanya sekitar 20 delegasi yang dihantar, dan lebih sedikit akan diketuai oleh ketua negara.

Mengekalkan sidang kemuncak itu, pejabat Mahathir mengeluarkan satu kenyataan yang mengatakan tidak ada niat untuk mewujudkan “blok baru kerana beberapa pengkritiknya telah menyebut”.

“Di samping itu, sidang kemuncak bukan platform untuk membincangkan agama atau agama, tetapi khusus untuk membincangkan keadaan umat Islam,” katanya, menggunakan istilah Arab untuk masyarakat.

Bercakap kepada Reuters minggu lepas, Mahathir menyatakan kekecewaan dengan ketidakupayaan OIC untuk membentuk satu front bersatu dan bertindak tegas. Semasa temubual itu, beliau juga menimbulkan kemungkinan bahawa penganiayaan yang didakwa terhadap orang Islam Uighur di Xinjiang China akan dibincangkan.

Beijing menggambarkan kem-kem di mana Uighur Muslim ditahan sebagai “pusat latihan vokasional”, manakala pengkritik mengatakan bahawa mereka adalah kamp magang besar-besaran.

Facebook Comments

About The Author

Leave a Reply