Analis: Tun M Mesti Kembali Kepada Perjanjian Yang Ditandatangani | Malaysia News

Analis: Tun M Mesti Kembali Kepada Perjanjian yang Ditandatangani

Analis: Tun M Mesti Kembali Kepada Perjanjian yang Ditandatangani

Kuala Lumpur, MTN – Penganalisis Politik Bersekutu dan Pensyarah Kanan di Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS), Profesor Dr. Jeniri Amir berkata masalah membentuk pintu belakang kerajaan tidak sepatutnya berlaku jika Dr. Mahathir tidak mempertikaikan apa yang telah ditandatangani dengan Pakatan Harapan (PH) sebelum pilihan raya lepas.

“Tun mesti kembali kepada perjanjian yang ditandatangani sebelum pilihan raya umum lalu tentang siapa yang sepatutnya menjadi pejabat Perdana Menteri,” katanya.

Di samping itu, Jeniri juga mengatakan bahawa tidak ada yang menafikan bahawa UMNO sendiri mempunyai dua kem, kumpulan yang menyokong Dr. Mahathir dan kumpulan lain menyokong Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Oleh itu, katanya, keputusan yang berpihak tentu akan mempengaruhi politik dalaman UMNO.

“Sama ada ini boleh dilakukan bergantung kepada bagaimana mereka berunding dengan puak tertentu di UMNO, kerana UMNO sendiri mempunyai dua puak, satu menyokong Anwar, satu Tun M,” katanya.

“Saya fikir akhirnya terpulang kepada UMNO sendiri. UMNO tidak sepatutnya membuat keputusan yang berbeza, mesti ada perbincangan yang mendalam. “Ia tidak baik untuk masa depan politik negara jika kita membenarkan perkara ini berlaku, bayangkan kesannya terhadap negara ini,” katanya.

Facebook Comments

About The Author

Leave a Reply