MPN: Gagal Menangani Peralihan Kuasa, Buang Parlimen Dan Beri Tangan Kepada Rakyat | Malaysia News

MPN: Gagal Menangani Peralihan Kuasa, Buang Parlimen dan Beri Tangan kepada Rakyat

MPN: Gagal Menangani Peralihan Kuasa, Buang Parlimen dan Beri Tangan kepada Rakyat

Kajang, MTN – Kerajaan Pakatan Harapan (PH) menggesa dan meminta Parlimen dibubarkan dan mengadakan Pilihan Raya Umum Ke-15 (GE15) jika gagal menyelesaikan masalah peralihan Perdana Menteri.

Presiden merangkap Ketua Pegawai Eksekutif Majlis Profesor Negara (MPN), Prof. Datuk Dr. Raduan Che Rose menyatakan dengan tegas bahawa kerajaan harus mengutamakan isu penting ini untuk memastikan keseimbangan negara seimbang.

“Parlimen sangat sukar dibubarkan. MPN mendesak dan menyerahkannya kepada rakyat. Masyarakat sekarang mengalami kesakitan dan ketidakpastian yang ketara, apalagi ketimpangan jangka panjang dan ekonomi. (Insight) Kemakmuran bersama bergantung pada program dan bukan program konkrit, “katanya.

“Saya bercakap mengenai pendidikan. Kami mempunyai beratus-ratus graduan yang masih mencari kerja dan belas kasihan mereka. Ini semua bergantung kepada kewujudan politik. “Ia belum di pedalaman dan mereka mengharapkan kerajaan melakukan sesuatu,” katanya.

Pengerusi Jawatankuasa Pembaharuan Pilihan Raya (ERC), Tan Sri Abdul Rashid Abdul Rahman, dilaporkan berkata jawatankuasa itu akan mencadangkan kepada kerajaan untuk menggantikan sistem pilihan raya semasa Past Past The Post (FPTP) dengan PR.

Dr Raduan menambah bahawa untuk ikhlas, kerajaan mesti memberi keutamaan kepada negara.

“Mengenai politik, apakah perkara utama? Peralihan kuasa masih di udara. Jika itu tidak dapat diselesaikan, apa yang akan berlaku kepada negara kita dan sistem dan orang luar kita. Itulah keutamaan yang perlu ditangani, ini (sistem PR) jauh dari lengkap, “katanya.

Facebook Comments

About The Author

Leave a Reply