Tun Daim Zainudin: Kerajaan Mesti Pulihkan Kepercayaan Rakyat | Malaysia News

Tun Daim Zainudin: Kerajaan Mesti Pulihkan Kepercayaan Rakyat

Tun Daim Zainudin: Kerajaan Mesti Pulihkan Kepercayaan Rakyat

Kuala Lumpur, MTN – Kerajaan kini memberi tumpuan kepada memulihkan kepercayaan rakyat. Di mana selepas pilihan raya diadakan keadaan politik di Malaysia hari ini berbeza.

Tun Daim Zainuddin berkata demikian selepas khabar angin pembentukan sebuah Pakatan Kebangsaan dengan sokongan PBB, wakil UMNO dan Pas.

“Fokus dan tumpuan tidak perlu bersekutu politik, bergantung kepada PAS, UMNO dan parti pemerintah, tetapi rakyat mahu kerajaan yang kukuh, stabil dan kukuh – sebuah kerajaan yang boleh berjuang untuk kebajikan rakyat,” katanya dipetik oleh Sinchew Daily.

Di samping itu, Daim juga mencadangkan bahawa kerajaan menyelesaikan masalah dan menjanjikan janji, dan bukan menafikan tanggungjawab kepada kerajaan sebelumnya.

“Kita mesti bergerak maju dan terus memajukan negara,” katanya.

Daim berkata para menteri perlu bertindak dengan baik, terutamanya kerana ramai yang mengadu tentang menteri yang sombong dan ‘tidak berkaitan’ kepada rakyat.

Beliau berkata orang ramai akan melihat perbezaan antara pemimpin-pemimpin mesra yang bertentangan, tetapi sikap mereka berubah setelah menjadi menteri.

“Orang ramai tidak akan percaya bahawa menteri itu berkata mereka terlalu sibuk untuk bertemu.

“Sudah tentu ada protokol dan menteri juga sibuk, tetapi mereka juga tidak boleh lupa bahawa mereka dipilih dan perlu melayani rakyat,” katanya.

Beliau menambah bahawa gaji menteri dibayar kepada rakyat dan setiausaha politik, setiausaha akhbar, setiausaha dan menteri khas dilantik untuk membantu menyelesaikan masalah rakyat.

Facebook Comments

About The Author

Leave a Reply