Tun M Yang Menyerah, Kisah Sebelum Mensyuarat 13 Feb | Malaysia News

Tun M yang Menyerah, Kisah Sebelum Mensyuarat 13 Feb

Kuala Lumpur, MTN – Terdapat kisah tersembunyi di sebalik pertemuan Tun Mahathir dengan Dato Seri Anwar Ibrahim (DSAI) pada 13 Februari lalu. Agenda pertemuan tersebut entah secara tiba-tiba ternyata menyiratkan kedudukan politik Tun Mahathir yang nampaknya telah mula menyerah.

Sehari sebelumnya (12 Februari), Tun Mahathir telah meminta anaknya supaya bertemu dengan DSAI. Dalam perjumpaan yang dikelabui seperti acara Makan bersama, anak lelaki Tun menyampaikan mesej dari bapanya yang meminta DSAI untuk terus percaya bahawa peralihan kuasa sudah semakin hampir.

“Dato Seri tidak perlu bimbang, Tun komited dengan janji peralihan kuasa …” kata anak lelaki Mahathir di tengah acara jamuan.

Mesyuarat tertutup ini tidak diketahui secara meluas. Pertemuan yang berlangsung selama kira-kira sejam itu, pada masa yang sama memberi undangan kepada DSAI untuk bertemu dengan Tun Mahathir pada keesokan harinya.

Dari kisah ini, jelas bahawa Tun sebenarnya mengesahkan bahawa kedudukan politiknya semakin tertekan. Percubaan untuk mengekalkan kedudukan Perdana Menteri dengan mengkhianati perjanjian politik Pakatan Harapan, hanya akan membahayakan warisan Tun dan nasib parti Bersatu pada masa depan.

Dan, pada pandangan saya, Tun Mahathir telah melakukan perkara yang betul.

[@RaheemArshavin]

Facebook Comments