Antara Hadi Awang Dan Parti Syaitan (PAS) | Malaysia News

Antara Hadi Awang dan Parti Syaitan (PAS)

Antara Hadi Awang dan Parti Syaitan (PAS)

Kuala Lumpur, MTN – PAS (Parti Islam Malaysia) tiba-tiba berubah menjadi parti yang paling bodoh di Malaysia, tidak lama selepas mereka secara rasmi menyatakan pendirian undi percaya terhadap Perdana Menteri Tun Mahathir. PAS bahkan hari ini dilabelkan sebagai Parti yang paling munafik apabila sebelumnya menolak kepimpinan Islam Mahathir.

Kenapa begitu, kerana kiraan Mahathir sangat bertentangan dengan Islam. Keluarga Mahathir (anaknya bernama Mirzan Mahathir) menjadi salah seorang pemilik syarikat besar arak yang dikenali sebagai San Miguel.

Mahathir juga dikhabarkan sebagai orang yang tidak beragama. Dia mengabaikan kewajipan untuk berdoa, dan dalam soal solat (katanya) hanya bersolat Jumaat sekali seminggu.

Padahal bagi mereka yang tahu, dua tahun lalu, Mahathir dan Hadi Awang saling berperang mulut. Hadi berkata Mahathir harus bersara dari politik kerana usianya sudah tua, dan sebaliknya Mahathir menjawab Hadi sebagai hanya ulamak kampung. Pertelingkahan antara mereka hanya tamat selepas satu mesyuarat rasmi pada sekitar bulan Oktober – November 2019.

Selepas itu, kenyataan Hadi Awang mula berubah 180 darjah. Hadi bahkan secara terbuka menyatakan sokongannya kepada Tun Mahathir untuk memerintah sehingga cukup penggal. Hadi juga menolak perjanjian peralihan kuasa yang oleh dibuat Pakatan Harapan.

Hadi Awang bahkan menggunakan beberapa usul agama untuk mengabaikan fakta perjanjian itu. Beliau menegaskan bahawa kepimpinan Dato Seri Anwar Ibrahim (DSAI) hanya akan membawa Melayu dan Islam di Malaysia dalam keadaan yang tidak baik.

Walaupun tuduhan itu nyata tidak berasas. Sejak permulaan pergerakannya pada 1970-an, DSAI telah mempertahankan kepentingan Melayu dan Islam. Kecenderungannya adalah untuk menyuarakan kepentingan minoriti semata-mata demi menjaga kesamarataan sebagai warganegara Malaysia. Anwar menegaskan: “kepentingan orang Melayu miskin harus dipertahankan, sementara kuasa Melayu yang korup mesti ditentang”.

Sementara itu, dalam hal rancangan undi percaya, PAS ternyata tidak punya sesiapa. PAS, yang hanya mempunyai 18 kerusi, berada di barisan pembangkang. Secara teorinya, di mana-mana negara yang mengamalkan sistem parlimen, pembangkang jarang mencadangkan undi yakin. Apa yang sering berlaku ialah mereka menggerakkan undi tidak percaya.

Oleh itu, orang ramai mula mengaitkan Hadi Awang dan tindakan PAS tersebut dengan kemudahan kereta Mercedes yang diperoleh dari Kerajaan Kelantan, di mana PAS sebagai kerajaan yang memerintah di sana. Malah selain kereta, PAS juga menerima pengecualian duti eksais khas.

Tiba-tiba, PAS disyaki menjual lagi ayat-ayat agama seperti pada tahun-tahun sebelumnya. Begitu PAS sanggup melawan DSAI demi mendapatkan kemudahan mewah sebagaimana yang dijanjikan.

PARTI SYAITAN

Namun sebenarnya tidaklah menghairankan, kerana kelakuan sebegini banyak pihak menggelar PAS sebagai (dalam kepimpinan Hadi Awang) Parti Syaitan. Jenis yang suka berbohong dan membenarkan jalannya, dan sering berdalih untuk menjual hujah agama.

Parti Syaitan (PAS) juga sememangnya tidak boleh dipercayai. Mereka suka mengabaikan komitmen dan perjanjian demi kepentingan politik yang sedang ditangani. Pada waktu pagi mereka boleh bercakap tentang kacang soya, pada waktu petang ceritanya sudah bertukar kepada tempe.

Tidak dinafikan, Hadi Awang telah sekali lagi membuat semua rakyat Malaysia percaya bahawa PAS adalah parti yang gembira menjual agama lagi penuh dengan kebohongan. PAS bukan lagi Parti Allah, tetapi telah berubah menjadi Parti Syaitan yang suka menjual kebohongan.

Dan, tentu saja, gelaran Parti Syaitan itu disebabkan oleh tindakan kampung seorang ustaz yang bernama Hadi Awang. Percayalah, jika demikian, undi PAS tidak akan berjaya melebihi 18 kerusi sampai bila-bila pun.

[@RaheemArshavin]

Facebook Comments

About The Author

Leave a Reply