MIC: Usul Undi PAS Tidak Dikaitkan Dengan BN | Malaysia News
September 25, 2023

MIC: Usul Undi PAS Tidak Dikaitkan dengan BN

MIC: Usul Undi PAS Tidak Dikaitkan dengan BN

Kuala Lumpur, MTN – PAS, yang merancang untuk mengundi dengan yakin untuk menyokong Dr Mahathir Mohamad, tidak dikaitkan dengan BN.

Presiden MIC Vigneswaran berkata beliau tidak tahu sama ada PAS telah membincangkan sokongan PM di peringkat BN.

“Bagi saya, inilah cadangan yang dicadangkan PAS, ini tidak ada kaitan dengan BN, saya tidak tahu sama ada PAS bercakap dengan BN,” katanya.

Beliau juga berkata apabila ditanya mengenai sikap MIC pada usul untuk undi keyakinan yang dikemukakan oleh naib presiden PAS Ibrahim Ibrahim Man pada 8 Februari.

MIC adalah sebuah parti dalam gabungan BN dengan Umno dan MCA.

Umno dan PAS menandatangani Piagam Negara pada 16 September 2019 dan dijangka secara rasmi ditubuhkan pada Mei 2020.

Encik Ibrahim sebelum ini dengan Setiausaha Agung PAS Takiyuddin Hassan mengatakan bahawa PAS akan membawa ‘undi keyakinan’ di Dewan Perwakilan untuk menyokong lawatan Dr Mahathir sebagai perdana menteri.

Mereka berkata keputusan itu dibuat selepas beberapa pihak telah “menyatakan rasa tidak puas hati” dengan kepimpinan Dr Mahathir, tetapi sehingga kini, tidak ada kepercayaan yang dibuat oleh mana-mana pihak.

Mereka menambah bahawa cadangan itu adalah untuk menamatkan kekacauan tentang pemindahan kuasa kepada perdana menteri, yang mereka mendakwa telah “mengganggu kestabilan politik dan ekonomi” dan juga mengganggu perdana menteri untuk terus mentadbir negara.

Walau bagaimanapun, Vigneswaran, yang juga seorang penceramah di Dewan Perwakilan, berkata usul untuk mengundi bukan isu sensitif.

“Ini bukan masalah kontroversi, saya tidak melihat (masalah).

“Memandangkan keadaan semasa negara yang terjejas oleh virus itu, ketidakstabilan ekonomi … apatah lagi PH (Pakatan Harapan) menyokong PM … Tidak ada yang mencabar PM, jadi apa masalah dengan cadangan ini?

“Bagaimanapun, ini tidak bermakna kita tidak mempunyai perbezaan pendapatan daripada kerajaan,” katanya.

Semalam, Presiden PKR, Anwar Ibrahim berkata bahawa cadangan PAS untuk membawa ‘undi keyakinan’ adalah ‘perkara yang jijik’ yang tidak dilakukan oleh parti pembangkang.

Memandangkan ini tidak berasas, Anwar, yang juga presiden PKR, berkata perkara itu tidak difikirkan boleh dibincangkan pada mesyuarat PH.

“PAS adalah perkara biasa, ini adalah cadangan PAS, kita tidak menganggapnya sebagai satu masalah yang serius, ia hanya satu percubaan untuk membahagikan (PH), ia akan gagal, ia akan gagal dalam pilihan raya dan strategi ini tidak akan kita tertipu,” katanya.

Untuk rekod, sesi Dewan Rakyat yang akan datang akan diadakan mulai 9 Mac.

Perpindahan kuasa kepada perdana menteri telah diluluskan sebelum pilihan raya umum ke-14, Mei 2018, yang menyatakan bahawa Mahathir akan menjadi perdana menteri sebelum menyerahkannya kepada Anwar, tetapi masa peralihan itu tidak ditentukan.

Antara penyokong Anwar, mereka menggesa Mahathir mempercepatkan peralihan kuasa dan memberinya tarikh yang jelas mengenai peletakan jawatannya.

Dorong itu lebih kuat selepas PH mengalami beberapa kekalahan dalam pilihan raya pertengahan, mendorong beberapa pihak untuk mendakwa bahawa perubahan kuasa mesti dipercepatkan.

Bagi penyokong Mahathir di Amerika, dan beberapa di dalam PKR seperti naib presidennya, Azmin Ali, mereka telah menyatakan sokongan mereka kepada Mahathir untuk kekal sebagai perdana menteri sehingga akhir pilihan raya GE14.

Facebook Comments

Leave a Reply