Satu Perkara RoS, Fahmi: Parti PKR Tidak Mengharapkan Masalah | Malaysia News

Satu Perkara RoS, Fahmi: Parti PKR Tidak Mengharapkan Masalah

Satu Perkara RoS, Fahmi: Parti PKR Tidak Mengharapkan Masalah

Petaling Jaya – Pengarah komunikasi PKR Fahmi berkata parti itu tidak mengharapkan masalah daripada Pendaftar Komuniti (RoS) mengenai kemungkinan aduan oleh pengerusi tetap yang dipecat dan wakil pergerakan Pemuda.

Mizan Adli Mohd Noor, bekas ketua tetap Kongres PKR, dan timbalannya, Mohd Ramly Ahmad, berkata mereka akan memfailkan aduan dengan RoS selepas mereka dipecat dari jawatan mereka. Fahmi berkata bahwa jawatan itu adalah hak eksklusif pergerakan.

“Tidak ada masalah kerana ini kerana kedua-dua jawatan tersebut berada di bawah kuasa dan pentadbiran AMK (Pemuda PKR) dan tidak melibatkan badan-badan besar seperti bahagian PKR dan parti (berdaftar di bawah RoS) sendiri,” katanya, Jumat (29/11).

Mizan memberitahu Malay Mail bahawa beliau akan memfailkan aduan dengan RoS dan mendakwa bahawa ini boleh menyebabkan pembatalan pendaftaran komponen Pakatan Harapan.

Mizan dan Ramly dipecat kerana mereka berusia lebih 35 tahun dan disyaki tidak senonoh dalam pilihan raya tahun lepas.

Kedua-dua Mizan dan Ramly dikatakan bersekutu dengan naib presiden PKR Datuk Seri Azmin Ali, yang diusir daripada mempengerusikan Kongres Pemuda demi pengerusi lembaga penasihat, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail.

Sumber di Pemuda PKR mendakwa bahawa kedua-duanya dipecat untuk mengelakkan sabotaj semasa kongres parti.

Hari ini, Fahmi menolak spekulasi bahawa acara akan diadakan untuk menyaingi kongres rasmi parti.

Beliau berkata PKR, parti terbesar dalam pakatan Pakatan Harapan, mempunyai anggota setia yang bersedia merayakan ulang tahun ke-20 mereka minggu depan.

“Mengadakan kongres parti bermakna usaha yang berat. Ini memakan sumber yang besar dan bukan sesuatu yang perlu diambil ringan. Sebagai penganjur perlu menyediakan dan mendapatkan tiket untuk delegasi dari semua negara.

“Pemberitahuan telah diberikan kepada anggota dari semua bahagian termasuk sayap Belia dan Wanita,” katanya pada sidang akhbar di ibu pejabat PKR di sini hari ini.

Facebook Comments

About The Author

Leave a Reply